Gazdaság

A Moody’s sem dönti be a forintot

Egyszerre két fokozattal lerontotta a magyar államkötvények besorolását a Moody's Investor Service, a forint egyelőre "nem szállt el".

A nemzetközi hitelminősítő intézet a “Baa1” kategóriából a “Baa3” kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését.

A forint gyengüléssel reagált, az euró, a svájci frank, a dollár és a japán jen alig néhány perc alatt több mint 2 forinttal drágult hétfő reggel. További gyengülésre nem került sor egyelőre, délelőtt 11 óra körül még 280-as szint alatti a forint.

Ezzel a leminősítéssel még a bóvli kategória fölött vagyunk – mondta az fn.hu-nak Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője, aki nem akart jóslásokba vonatkozni arra nézve, hogy a többi hitelminősítő követheti-e a Moody’s lépését. Az S&P jelenleg egy hajszállal tartja a minősítésünket a bóvli kategória fölött – mondta az elemző.
Sarkadi Szabó Kornél nem számol drasztikus piaci következményekkel, mivel a befektetők számítottak a leminősítésre. Ha mégis nagy gyengülés lesz, az nem kizárólag a leminősítés miatt fog történni. A világban jelenleg kockázatkerülő a hangulat, ezt a hatást a forint esetében a leminősítés híre tovább erősíti – tette hozzá.

Rövid távon az S&P leminősítésétől nem, a Fitchétől viszont kell tartani – mondta lapunknak Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője. A Fitch két kategóriával a bóvli kategória fölött tartja a magyar államkötvényeket, így az egy kategóriával lejjebbi minősítés még valószínűleg nem idézne elő szakadást a forint árfolyamában. Az elemző azonban arra is figyelmeztetett, a Fitch leminősítésére már könnyebb lehet egy “sztorit” fölépíteni, s ha kijön egy nagyobb befektetési ház egy negatív elemzéssel hazánkról, az károkat okoz a forintnak. Kovács Mátyás annak az aggodalmának is hangot adott, hogy a forint – mint a magánpénztári híreknél – nem azonnal reagál, így jöhet a gyengülésnek egy második hulláma később.

A Moody’s a költségvetés hosszabb távú kockázataival indokolta a leminősítést.

Bár a hitelminősítők jelentős részben okozói a globális válság kirobbanásának, a befektetők továbbra is figyelnek a véleményükre. A másodlagos jelzálogpiaci papírokat – amelyek fedezetlensége miatt óriásbankok dőltek be, s kirobbant a globális pénzügyi válság – a hitelminősítők jóval megbízhatóbbaknak értékelték, mint a magyar állampapírokat.

A hitelminősítők működéséhez adalék ez a Moody’s igazgatótanácsának címzett prezentáció (pdf file), amely többek közt arról a dilemmáról szól, hogy egyrészt fönn kellene tartani a piaci részesedést, másrészt meg kellene őrizni a minősítés színvonalát, vagy – teszi hozzá zárójelben a javaslat – legalább el kellene kerülni a nagyobb, látványos hibákat.

interjú a moody’s alelnökével

Dietmar Hornung, a Moody’s alelnöke a hétfői leminősítés után az MTI-nek adott interjúban – a nyugdíjpénztári rendszer változtatásainak hitelminősítői megítélésére vonatkozó kérdésre – kifejtette: a költségvetési számoknál “messzebbre kell tekinteni”, mivel a nyugdíjmódosításokból eredő jövedelmek enyhítik ugyan a kormányra nehezedő nyomást, ám éppen ezért várható a strukturális jellegű hiány romlása, azzal együtt is, hogy az átfogó hiányszámok megfelelnek majd a célnak.

Hornung kiemelte, hogy Magyarországon – ugyanúgy, mint Európa más országaiban – kedvezőtlenek a demográfiai folyamatok, és a társadalom öregedésével járó költségek is az “adósosztályzati megfontolások” részét képezik. E “megfontolások” kiterjednek arra is, hogy egy adott ország milyen mértékben kezeli ezt a kérdést – tette hozzá.
Hornung megfogalmazása szerint a tőkealapú nyugdíjpillér “lebontásával” relatív értelemben romlik Magyarország nyugdíjkötelezettségi pozíciója.

A Moody’s alelnöke hozzátette: a magyar közfinanszírozási helyzet fenntarthatóságának “egyértelműen jót tenne” egy tartós jellegű konszolidációs stratégia, amely kezelné a nyugdíjkötelezettségekkel kapcsolatban felmerülő közép- és hosszú távú problémákat is.

Arra a kérdésre, hogy mekkora a kockázata a befektetésre ajánlott magyar adósbesorolás megvonásának, Hornung elmondta: a Moody’s “figyelemmel kíséri” a helyzetet, a magyar besorolásra érvényes negatív kilátás azonban a következő 12-18 hónapra szól, és nem jelenti azt, hogy “azonnali” további leminősítés lenne várható.

Az alelnök hozzátette: az egyszerre két fokozatú leminősítés ellenére nem feltétlenül nevezné agresszívnak a hétfőn bejelentett osztályzatrontást, tekintettel arra, hogy Magyarország továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik