Gazdaság

Az adósság nem nőhet túl az infláción?

Az állam adóssága nem nőhet az inflációnál nagyobb mértékben, és az alkotmányban rögzítenék az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felelősségét minden mulasztásért és törvényellenes eljárásáért a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának közpénzügyi munkacsoportja.

Az MTI birtokába került részkoncepció rögzíti: a kincstári vagyon elidegeníthetetlen, és az állam gazdálkodó szervezetei a közpénzekkel és a közvagyonnal törvényesen és hatékonyan kötelesek gazdálkodni. A testület álláspontja szerint egyetlen generáció sem hagyhat a következő generációkra több adósságot, mint amit megörökölt. Az állam adóssága nem nőhet jobban, mint az infláció – írják.

Azt javasolják, hogy az új alkotmány utaljon arra: az Országgyűlés fenntartható, az európai uniós szabályokkal összhangban álló költségvetést fogad el. A büdzsével kapcsolatban azt is kimondanák, ha a költségvetést a pénzügyi év március 31-ig nem fogadja el, a köztársasági elnök feloszlatja a parlamentet.

A közpénzügyi munkacsoport azzal egészítené ki a jelenlegi alkotmányos szabályozást, hogy az ÁSZ és az MNB elnöke felelős minden mulasztásért, törvényellenes eljárásért, amit maga követett el vagy amiről bár tudomása volt, de nem tájékoztatta róla az Országgyűlést. Az MNB nem fogadhat el utasítást a kormánytól vagy – az Európai Központ Bank kivételével – az Európai Unió intézményeitől.
Az alaptörvény jelenleg több számvevőszéki alelnök megválasztását teszi lehetővé, ezzel szemben a munkacsoport azt javasolja, csak egy ÁSZ-alelnök legyen. Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökének címzett levélben Nyikos László, a munkacsoport jobbikos vezetője hangsúlyozza, a tagok egyetértésre jutottak a részkoncepciót érintően.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkacsoportjainak szerdáig kellett elkészíteniük a feladatkörükbe tartozó részkoncepciókat. Ezeket a bizottság november 2. és 15. között tárgyalja, ezt követően az összegző munkacsoport november 30-ig alakítja ki a koncepció egységes szövegét, s ezt tárja majd az Országgyűlés elé a bizottság december 15-e után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik