Tudomány

Ritkák a magyar földrengések

1985-ben volt eddig a legnagyobb földrengés Magyarországon, olyan erős, mintha egy kisebb atombombát dobtak volna le.

Kedden reggel a Baranya megyei Sellye közelében a Richter-skála szerint 3,0, illetve 3,1 magnitúdójú földrengés volt. Később Miskolctól néhány kilométerre délre is megrengett a föld. (Részletek)

Magyarországon ritkaság, világviszonylatban azonban nagyon gyengének minősíthető, évente 49 ezer ehhez hasonlót mérnek a Földön.

Ebből is látszik, hogy Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, évente 100-120 kisebb – 2,5 magnitúdójúnál enyhébb – földrengést regisztrálnak a magyar szeizmológiai hálózat segítségével.

Ezek nagy része el sem éri az érezhetőség határát.

A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt, 2,5-3-as erősségű, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földmozgás történik.

Az utóbbi időben hazánkban 1985-ben volt az eddigi legerősebb földmozgás, Peremarton térségében. Akkor augusztus 15-én a Richter skála szerinti 4,9-es erősségű rengést regisztráltak, amely jelentős épületkárokat okozott.

Richter-skála

A Richter-skála a földrengés erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszámát adja meg.

A magnitudó a földrengéskor a fészekben felszabaduló energia logaritmusával arányos.

Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb – 20 kT-ás, nagaszaki méretű – atombomba robbanásakor.

A rengés erősségét megfelelő korrekciókkal a szeizmográf által jelzett legnagyobb kitérésből és az epicentrumtól való távolságából határozzák meg.

A világ eddig mért legnagyobb földrengése Chilében volt 1960. május 22-én, 9,5 magnitúdó erősségű.

AJÁNLOTT LINK:

Földrengéskövető – ittvoltam.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik