Tudomány

Új törésvonalat fedeztek föl Haitinál

Nem az Enriquillo, hanem egy új, eddig ismeretlen törésvonal okozta a pusztító 2010. januári haiti földrengést.

Eric Calais, az indianai West Lafayette-ben található Purdue Egyetem geofizika-professzora szerint a 7-es erősségű földrengéshez vezető legtöbb, ha nem összes geológiai mozgás az új, egyelőre feltérképezetlen törésvonal mentén történt.

Az új vonal veszélyessége és jellemzői, így esetleges összeolvadása az Enriquillóval mélyebb rétegekben, csak további részletes kutatások során deríthető ki. Haiti földrengési környezete sokkal összetettebb, mint korábban feltételezték.

Bruce Presgrave, az amerikai geológiai intézet geofizikusa szerint az új felfedezés azok közé a jelentős eredmények közé tartozik, melyek jellemzően a nagy földrengések után születnek meg, amikor a kutatók intenzív kutatásokat végeznek a helyszínen.

Miért nem az Enriquillo okozta a földrengést?

Az első arra utaló jel, hogy a januári haiti földrengést nem az Enriquillo okozta, akkor került napvilágra, amikor a geológusok semmilyen jelentős felszíni elváltozást nem találtak a kelet-nyugati irányú törésvonal mentén.

Az adatok ehelyett egy új törésvonalra utaltak: egy, az Enriquillótól északra fekvő terület megemelkedett és délre tolódott.

Az amerikai kutató új eredményei a haiti főváros, Port-au-Prince térségében végzett felszíni megfigyeléseken, GPS-méréseken és más adatokon alapulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik