Gazdaság

Sáveltörlési javaslat

Eredményes a kormány kiigazító csomagja, ám hosszabb távon is biztosítani kell a fegyelmezett fiskális politikát - állítják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakemberei.

Elismeri a kormány kiigazító csomagjának eredményeit az IMF, ám hangsúlyozza, hogy a deficitcsökkentő intézkedések fenntarthatóságához további reformok kellenek. A nemzetközi szervezet szerint el kellene törölni a forint árfolyamsávját, s a költségvetés kiszámíthatósága érdekében fiskális tanácsot kellene bevezetni, amely az aktuális politikai széljárástól függetlenítené a büdzsét. Az idő sürget, ugyanis a választások közeledtével egyre csökken az esélye az átfogó reformok bevezetéséhez szükséges politikai támogatásnak.

Az IMF értékelése szerint a külföldi befektetőket megnyugtatta a költségvetési kiigazításra irányuló csomag, s erre nagy szükség volt, mert a GDP 10 százalékát közelítő államháztartási hiány igencsak aggodalomra adott okot. A kiigazítás azonban a gazdasági növekedés visszaesésével jár együtt. Az előrejelzések szerint az idén a GDP 2,7 százalékkal bővül, s a tempó jövőre is csak 3 százalékosra gyorsul. Az elmúlt időszak beruházási adatai és a vállalati hitelfelvétel megtorpanása azt valószínűsítik, hogy a vállalatok aktivitása alábbhagy, márpedig ez megszakítaná az eddigi, jobbára az exportra épülő gazdasági növekedést. Kétségtelen ugyanakkor – állapítja meg a jelentés -, hogy a közszféra finanszírozási igényének csökkenése jobb hitellehetőségeket teremt a vállalkozásoknak is, s így hozzájárulhat egy kedvezőbb üzleti környezethez.

A nemzetközi szervezet immár nem először javasolja a magyar pénzügyi vezetésnek, hogy töröljék el a forint árfolyamsávját. Az IMF elismeri: valóban van kockázata annak, hogy egy ilyen lépés után a kurzus gyorsan és túlságosan is megerősödne, ám ez a rizikó rövid távú. A magyar árfolyamsáv széles ugyan – a sávközéptől számítva plusz-mínusz 15 százalék -, ám alkalmanként így is korlátozhatja a monetáris politikát, tehát kockázatkezelési szempontok alapján is indokolt lenne megszüntetése.

A kormány kiadáscsökkentő programja ellenére az állami újraelosztás mértéke a GDP 50 százalékához közel maradt, ezt a szakértők szerint 40-45 százalékra kellene mérsékelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik