Gazdaság

Lefokoznák a dollárt

A tartósan gyengélkedő zöldhasút az OPEC is húzza. Az olajexportáló országok kihátrálnának a dollárelszámolásból.

Fogytán a türelmük az olajexportáló országoknak a gyenge dollár láttán. Legalábbis erre lehet következtetni Rafael Ramirez venezuelai olajminiszter szavaiból, aki szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) következő ülésén már szerepelhet az olajügyletek elszámolásának reformja. Nevezetesen az a javaslat, amely szerint a jövőben ne dollárban, hanem egy valutakosáron alapuló, stabilabb fizetőeszközben történjen az olajügyletek elszámolása.

Elemzők szerint teljesen logikus lenne a lépés, hiszen az euróban importáló és dollárban exportáló országok számára a lehető legrosszabb kombináció a két valuta egymáshoz viszonyított csúcs-, illetve mélypontja, így nem csoda, ha többen szorgalmaznának egy hasonló változtatást. Márpedig a dollár szinte naponta újabb és újabb történelmi mélypontra jut az euróval szemben; legutóbb éppen az OPEC esetleges döntése taszította újabb mélységekbe, az 1,44-es kurzus közelébe. Ha ugyanis ezt a váltást valóban megteszik az OPEC tagjai, akkor az egészen biztosan tovább gyengíti a dollárt – latolgatják az elemzők. Azt, hogy milyen mértékben, nem lehet előre látni. Sok múlik azon, hogy a meghatározott valutakosárban mekkora súllyal szerepelne az amerikai pénznem, illetve a döntés valamennyi tagországra egységesen vonatkozna-e. (Az OPEC-en kívül egyébként is vannak már államok, amelyek elálltak a dollárelszámolástól, és helyette euróban vagy éppen rubelben kereskednek.) Egyelőre az szűrhető le a piaci kommentárokból, hogy a lehetőség inkább csak a levegőben van, s egyáltalán nem biztos, hogy valóban döntéssé érik. Már csak azért sem, mert egy ilyen fordulatnak politikai következményei is lehetnek, amelyek az olaj árát hosszú ideje magasan tartó geopolitikai feszültségek mellett nyilván nem elhanyagolhatóak.

Eközben az OPEC döntésétől függetlenül is úgy tűnik, spirálba került a dollár, ahonnan nehéz lesz kitörnie. Hiába állítják a piaci elemzők, hogy a kereslet-kínálat jelenlegi viszonylagos egyensúlya 65 dollár körüli olajárnál magasabb kurzust nem indokolna, a fekete arany jegyzése töretlenül ível felfelé, és folyamatosan gyengíti a dollárt. Az amerikai kontinens nyugati féltekéjén irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta már a 93 dolláros szint közelében van (lásd a grafikont), és egyre többen latolgatják a 100 dolláros lélektani küszöb elérésének esélyeit. Tulajdonképpen volt már ilyenre példa (1980 tavaszán mai árakon számítva 101,4 dollárért jegyezték az olajat), ám a mostani lépés pszichológiai hatásától láthatóan tartanak a dollárban érdekelt befektetők.

Mindezek tetejébe az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is tovább gyengítheti a zöldhasút, amennyiben a héten esedékes kamatdöntő ülésén mérsékli a 4,75 százalékos irányadó kamatrátát. A biztosra vett lépés már az utóbbi napok gyengülésében is közrejátszott, ám, ha a Ben Bernanke vezette testület így próbál lendületet lehelni a több sebből vérző amerikai gazdaságba, az a magasabb hozamra éhes befektetőket elfordíthatja a dollártól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik