A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára a Destillata 2014 nemzetközi párlatverseny magyarországi díjátadóján kiemelte, hogy az Ausztriában évről-évre megrendezett nemzetközi párlatversenyen a megmérettetésre benevezett magyar pálinkák idén is sikeresen szerepeltek, és 188 érmet hoztak el.
11 ország indult
Az államtitkár emlékeztetett: a pálinka nem véletlenül vált hungarikummá, ugyanis egy olyan hagyomány megtestesítője, amely egyik fontos eleme a magyarság értékeinek, kultúrájának. Ezért a magyar kormány megvédi az unióban mindazt, amit Magyarország a pálinkafőzés területén elért.
Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 mintával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben. A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett – 22 éremmel -, és ezzel “nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronz érmet.
Hatodszor nemzetgyőztes
Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, az általa képviselt főzde a Destillatán már hatodszor nyerte el a “nemzetgyőztes” címet. Ehhez jó termékek és némi szerencse is szükséges – fűzte hozzá.
A cég évente mintegy 60 ezer liter 40 százalékos pálinkát állít elő. A vállalkozás éves árbevétele 350 millió forint körül mozog.