Belföld

Pálinkakörkép készül

Március 7-ig nevezhetnek a pálinkaházak a Pálinka Ország kóstolóra - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter Visegrádon.

Fazekas Sándor, aki egyben a Hungarikum Bizottság elnöke is, a Dunakanyar pálinkamúzeumában hirdette meg a seregszemlét. A meghívást valamennyi hazai pálinkaháznak megküldik és azt remélik hogy május elejére a szakértő zsűri ajánlásával összegyűlik a legkiválóbb pálinkák bemutatkozó anyaga.

A pálinkafőzés és a pálinka történetével ismerkedhetnek meg a látogatók a visegrádi Rév utcában tavaly augusztusban megnyílt pálinkamúzeumban.

www.palinkamuzeumvisegrad.hu/

Pálinkakönyv készül

A pálinkakiválóságok könyve nem rangsorolja majd az italokat – árulta el a részletekről Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért és a szőlő-bor ágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos. „Nem versenyről van szó, nem egy rangsor felállítása a cél, hanem az, hogy a magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható, a pálinkatörvény szerinti gyümölcs- és törkölypálinkákat bemutassák a nagyközönségnek” – hangsúlyozta a Hungarikum Bizottság tagja.

Csak meghívásra

A seregszemlén csak meghívott pálinkaházak vehetnek részt és házi készítésű italokkal, továbbá párlatokkal nem jelentkezhetnek. A nevezési feltételekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján lehet majd tájékozódni. A könyv angol változatát a tervek szerint elküldik külföldi szakkiállításokra, illetve a külföldi szakértőkhöz és kereskedőkhöz is.

Fotó:MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik