Gazdaság

Kevés magyar pálinkával van gond

Biztonságosan fogyasztható a hungarikum, a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot.

A pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) alkoholos italokkal foglalkozó laboratóriumában. A létesítményben tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

Ezek főként címkézéssel kapcsolatos, érzékszervi és analitikai kifogások voltak. A borászati termékek esetében a megvizsgált termékek 5 százalékánál merült fel valamilyen kérdés – mondta Barátossy Gábor, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgató-helyettese.

A laboratóriumban 177 akkreditált módszerrel vizsgálják a bevitt termékeket. Ellenőrizni tudják például, hogy az italt 100 százalékban magyar gyümölcsből készítették-e, vagy hogy a pálinkát valóban azon régió bizonyos barackfajtájából főzték-e, amit a címke állít. Az elmúlt fél évben vizsgált 380 mintából 2 százalékban állapított meg a hatóság szabálytalan cukor használatot, a nem megfelelő címkézés miatt pedig a termékek 2 százalékánál indult hatósági eljárás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik