Gazdaság

Nagy a baj, zugpálinkában úszik az ország

Egy szaklap szerint akár 20 millió litert is eladhatnak illegálisan a tavalyi rekordfőzésből. Szeszipari csődök jöhetnek.

Az agrárszektor.hu szerint elképesztő mennyiségű pálinka kerülhet feketén a piacra. Az otthon készített vagy bérfőzetett adómentes párlatokból akár 20 millió liter is illegálisan cserélhet gazdát. Közben a szeszipari cégek piacaik csaknem felét elvesztették és csődhullámtól tartanak.Becslések szerint a fekete pálinkaeladások miatt a költségvetés 80-100 milliárd forinttól eshetett el a „szabad otthoni pálinkafőzés” 2010-es bevezetése óta. Az intézkedés most uniós büntetést is maga után vonhat, ha az Európai Bíróság előtt lévő pálinkapert valóban elbukjuk és az adómentes státust nem szüntetjük meg.

Összeomolhat rövid időn belül a teljes hazai szeszipar, ha nem változik meg a házi pálinkafőzés adómentes szabályozása – állítják iparági szakértők. Különösen extrémnek számít a pálinkapiacon az elmúlt év, amikor a jó gyümölcstermés miatt „boldog boldogtalan” pálinkát főzött vagy főzetett. A legális bérfőzdék általában évi 6-7 millió hektoliterfoknak megfelelő pálinkát állítanak elő, de tavaly e mennyiség mintegy 3 millió hektoliterfokkal, vagyis 40-50 százalékkal nőtt. Ehhez adódik az otthon lepárolt mennyiség, annak nagyságrendje csak – indirekt módon – becsülhető meg. Szakértők feltételezik, hogy a rövidital-fogyasztás nem csökkent, tehát az iparági cégeknél tapasztalt kiesés megegyezhet a feketepiac növekedésével.

Egyes szakértők azt sem zárják ki, hogy a házi adómentes főzetek 80-90 százaléka a feketepiacra kerül. Ezt bizonyítja, hogy a különböző médiumok apróhirdetési rovataiban „egy perc alatt” találni eladó pálinkákat, és az illegális párlatok egyre több kocsma és vendéglátóhely „pultja alatt” bukkannak fel. Az otthoni főzés a vidéki településeken a munkanélküliek kényszervállalkozásává vált, így azok, akik nagyobb tételekben készítenek pálinkát, egészen biztosan eladásra termelnek. A piaci tapasztalatok szerint a feketeforgalmazás már a korábbi évek 6-7 millió hektoliterfokos bérfőzetési mennyisége mellett is virágzott, így a 3 millió hektoliterfokos tavalyi plusz „egy az egyben” az illegális kereskedelmi csatornákban landolhat. További részletek itt.

Rövidesen ítélet születik a szabad pálinkafőzés miatt Magyarország ellen indult kötelezettségszegési eljárás ügyében. Az Európai Bizottság tavaly február 21-én határozott úgy, hogy a luxembourgi bíróság elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. A szakemberek szerint a bíróság mindenképpen “elmeszeli” majd hazánkat, vagyis kimondhatják, azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évente 50 liternél kevesebb pálinkát főznek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már keresi azokat a megoldásokat, amelyekkel – esetleg kompromisszumok árán, de – Magyarország megőrizheti a házi pálinkafőzés adómentességét. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára korábban azt mondta: a kormány 2010-es intézkedése a házi pálinkafőzést a minőség irányába mozdította el, az addig illegálisan tevékenykedők immár minőségi termékkel állhattak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik