Gazdaság

Forró drót

A GTS-Datanet a T-Com régi-új kihívójaként a fővárosi ADSL-piacon készül újabb mutatványra.

Már én is ott tartok, hogy hamarosan bedobom a törölközőt – fakadt ki egy korábban monopolhelyzetben lévő vezetékes telefontársaság egyik leghűségesebb előfizetője. A lojális ügyfél ugyanattól sokallt be, mint több ezer társa: ablakon kidobott pénznek tartja a telefonvonal havi előfizetési díját.

ELVÁRT KEDVEZMÉNY. A mobiltelefonok, és különösen az előre fizetett kártyás mobilszolgáltatás széleskörű elterjedése óta a lakossági előfizetőknél az a felfogás nyert teret, hogy a telefon „rendelkezésre állásáért” pénzt nem kell fizetni. Ez persze nincs így, csakhogy a mobilcégek hamar felismerték, hogy hálózataik fenntartási és fejlesztési költségeit a percdíjakba építsék be, így viszont ma már a számlás ügyfelek is „elvárják”, hogy a havi fix díj legalább részben lebeszélhető legyen. A vezetékes üzletág próbálja felvenni a kesztyűt, ám ezt nagyban megnehezíti, hogy a percdíjakat nem így állították be, emelésük pedig ma már a céges harakirivel lenne egyenlő. A jelenségből azonban hosszabb távon akár még profitálni is lehet – a GTS-Datanet Kft. legalábbis ezt tervezi.






Forró drót 1
Forró drót 2
Forró drót 3
Forró drót 1

„Budapesten már teszteljük azt a megoldást, amellyel az ADSL-előfizetőink teljes egészében megválhatnak a telefonszolgáltatójuktól” – enged betekintést az elképzelésekbe Szép Tibor, a távközlési cég stratégiai és üzletfejlesztési tanácsadója. Ezzel azokat céloznák meg, akik beszélgetésre szinte kizárólag mobiltelefont használnak, és ezért zavarja őket, hogy a telefonvonal fenntartásához szükséges havi fix előfizetési díjat így csupán az internet érdekében kell kifizetniük. Ők lemondhatnák e díjat, de megmaradna a szélessávú internetük is. Látszólag egyszerű a szolgáltatás, bevezetése mégis meglehetősen bonyolult és tőkeigényes terjeszkedést feltételez. A riválisnak – csak a fővárosban – a helyi hálózattulajdonos Magyar Telekom Rt. közel 100 központjába kell „betelepülnie”, ha teljes lefedettséget szeretne. Egy feltételezett (ám jelenleg még a GTS-Datanet által sem valószínűsített) országos szolgáltatáshoz pedig majdnem 1500 helyen kellene „társbérletet” kötni az adott helyen lévő vezetékek tulajdonosaival.

A gyakorlatban ugyanis a háztartásokba elérő telefonvonalak utolsó szakaszait kell kibérelni, így vehető át ezek felett a teljes szolgáltatási szabadság. A telefonhálózatok elosztó központjaiba a GTS-Datanet saját hardvereit kell betenni, a „vas” beszerzése mellett azonban a cégnek egyszeri betelepülési költségeket is fizetnie kell. Ezek után indulhat a vonal bérlete, amelynek ára jelenleg mintegy nettó 3 ezer forint havonta. A társaság úgy számol, hogy ha ehhez még hozzáteszi saját ADSL-szolgáltatási díját, akkor olyan olcsó kombinált csomaggal léphet a piacra, amelyben szélessávú internet mellett telefonálási lehetőség is van. Ez utóbbi természetesen percdíjas lesz, de nem lenne meglepő, ha az ilyen GTS-Datanet előfizetők egymás közötti beszélgetései ingyenesek lennének.

SZERKEZETVÁLTÁS. Szép Tibor szerint a csomagok talán már az idén megjelenhetnek Budapesten. Ezzel a fővárosban megváltozik az ADSL-piac szerkezete, jelenleg ugyanis minden internet-szolgáltató a Magyar Telekom nagykereskedelmi ADSL-termékeit veszi meg, és „saját csomagolásban” értékesíti az előfizetőknek.

A „saját” budapesti ADSL része a GTS-Datanet azon tervének, hogy nyisson a lakossági szegmens felé. Korábban ugyanis a cég az ADSL és a betárcsázós internet kivételével inkább vállalati ügyfeleket célzott meg konstrukcióival, nemrég azonban stratégiai döntés született a kisebb forgalmat generálók megnyeréséről. Ennek első látványos jeleként ugyanolyan telefonszolgáltatást indítottak, mint egy évvel ezelőtt a Tele2 (Figyelő, 2004/18. szám). Így most már a GTS-Datanet megfelelő négyjegyű kódjával is lehet hívásokat kezdeményezni, ez a szolgáltatás azonban még különbözik a tervbe vettől, hiszen a havi fix előfizetési díjat (a Tele2-höz hasonlóan) változatlanul fizetni kell. További megkötés, hogy csak a cég közel 16 ezer ADSL-előfizetője élhet a lehetőséggel. A számlázás költsége ugyanis havonta és előfizetőnként 100-200 forint, ezért csak azoknál az ügyfeleknél vélik kifizetődőnek a szolgáltatást, ahol nagyobb (az internet díjával összevont) összeget tudnak egyszerre beszedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik