Gazdaság

Szeretjük az országot, de…

A Teva azért fektet be újból és újból Magyarországon, mert igen elégedett itteni gyáraival, a külső körülmények viszont romlottak - mondja Israel Makov, a generikus gyógyszerek terén világelső gyártó első embere, aki exkluzív interjút adott a Figyelőnek.


Szeretjük az országot, de… 1

– Ön azért jött most Magyarországra, hogy felavassa a Teva új telephelyét Sajóbábonyban, cégük gyarapodásának egyik újabb bizonyítékaként. Mind nálunk, mind nemzetközileg a tízszeresére nőtt a Teva forgalma az elmúlt évtizedben. Mi ennek a titka?

– Elsősorban a termékskálánk bővítésében rejlik a felívelés titka, folyamatosan növeljük generikus és innovatív termékeink számát egyaránt. Az elmúlt tíz évben az értékesítés átlagosan évi 24 százalékkal, a nyereség még ennél is nagyobb mértékben, 31 százalékkal nőtt, s most, hogy októberben felvásároltuk az amerikai Ivax céget, már több mint félszáz országban vagyunk jelen.

– Számos céget felvásároltak már, s ez is a növekedés motorja volt, pedig felmérések kimutatták, hogy több felvásárlás bukik meg, mint amennyi működőképes. Önöknek miért sikerül mindig?

Israel Makov


• 68 éves, Izraelben született. A jeruzsálemi Héber Egyetem mezőgazdasági karán végzett, majd doktori fokozatot szerzett gazdaságtudományokból • A Tevához 1995-ben lépett be üzletfejlesztési elnökhelyettesnek, s ő vezényelte le a magyarországi Biogal privatizációját • 2001-től vezérigazgató, 2002-től elnök-vezérigazgató • Igazgató a tel-avivi egyetemen, és egyik alapítója az izraeli nanotechnológiai intézetnek • Nős, lánya irodalomból, egyik fia vegyészetből PhD fokozatot, másik fia befektetési bankárként MBA diplomát szerzett • Négy fiú-, és három lányunokája van

– Megtanultuk, hogyan kell kiválasztani a megfelelő célpontot, miként kell azt átvilágítani, de azt is, hogy mikor kell leállítani a folyamatot. Tudunk nemet is mondani. Nem szeretünk bele egyetlen cégbe sem, csak azután, hogy már megvettük. Az integráció is nagyon fontos, s ebben mi egyebek mellett arra esküszünk, hogy minden országban helyiekből álljon a menedzsment. Magyarországon is kizárólag magyarok vezetik a céget, s nagyon elégedettek vagyunk velük. Persze minden segítséget, képzést megadunk nekik. Amikor 1995-ben megvettük a Biogalt, 80 millió dollár volt a forgalma, 10-15 millió dollár az exportja, s enyhén veszteséges volt. Most már évi 750 millió dollár forgalmat és 350 millió dollár exportot tud felmutatni, kiválósági központnak számít, így tehát újabb befektetéseket hajtunk végre mind a gyártásban, mind a kutatás-fejlesztésben.

– És mi a véleménye a befektetési környezetről?

– Amikor ide jöttünk, nagyon kedvezőek voltak a feltételek, például olcsó volt a munkaerő. Ez persze nem maradhat örökké így, már csak az ország uniós csatlakozása miatt sem, számunkra azonban elfogadható a munkaerő-költség növekedése, mert javult a termelékenység is: az itteni Teva termelékenysége versenyképes a cégcsoport más tagjaiéval. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a környezet veszített a vonzerejéből, tehát a kormánynak több támogatást kellene adnia.

– De például a sajóbábonyi beruházásukhoz 50 százalékos adókedvezményt kaptak, ami az EU-ban kiemelt támogatásnak számít…

A TEVA A VILÁGBAN


• A cég világviszonylatban a legnagyobb generikus gyógyszergyártónak számít •1901-ben alapították Jeruzsálemben • Árbevétele 2004-ben 4,8 milliárd dollár, 2005 első felében 2,5 milliárd dollár volt • Világszerte 14,3 ezer embert foglalkoztat • Hat kutatóközpontot működtet, az egyiket Magyarországon

A TEV A M AGY ARORSZÁGON
• A társaság 1993 óta van jelen hazánkban • 1995-ben privatizálta a debreceni Biogal gyógyszergyárat • 2000-ben megvette a Human-csoportot • 2400 alkalmazottja van • Az idei várható árbevétele 180 milliárd forint (900 millió dollár), ebből az export 68 milliárd forintot (345 millió dollárt) tesz ki • Cégeinek konszolidált saját tőkéje 360 milliárd forint • Évi 3,0-3,5 milliárd forintot költ kutatásra

– Az uniós csatlakozás miatt csökkentek a számunkra korábban megítélt kedvezmények. A Biogal megvétele után 2011-ig adómentességet élveztünk volna a pótlólagos beruházásaink után, de ebből visszavettek, mert megváltoztak a törvények. Nem haragszunk emiatt, de a kormánynak el kellene gondolkoznia azon, hogy globális verseny van a befektetésekért. Meg kell kérdeznünk magunktól, hogy hová tegyük a következő százmillió dollárunkat. Magyarországot szeretjük, mert fantasztikus itt az emberi tőke minősége, jó az infrastruktúra, de ha azt kérdi tőlem, mit tehetne a kormány, akkor nem bánnám, ha egy kicsit előnyben részesítené a helyi gyártókat. Csak egy nagyon kicsikét…

– Magyarországon kifejlesztették a madárinfluenza elleni oltóanyagot, s a Teva oltóanyagot is gyárt nálunk. Érdeklődnek esetleg a madárinfluenza szérum iránt?

– Amit csak lehet, szeretnénk megtenni a madárinfluenza ellen. Kértünk információt a magyar oltóanyagról is, de még nincs eredménye a vizsgálódásainknak.

– Ön az izraeli nanotechnológiai intézet egyik alapítója. Mit gondol, milyen szerepet játszhat ez a technológia a gyógyszeriparban?

– Sok ma még megoldatlan probléma leküzdésében segíthet. Ilyen például a gyógyszer célba juttatása. Kevésbé fájdalmassá lehet tenni általa az injekciót, és még sorolhatnám, mi minden van fejlesztés alatt. Nagyon sokat várok a nanotechnológiától.

– A Teva a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártója, de innovatív termékei is vannak. Miközben egy generikus szer esetén csak néhány millió dollárba, addig egy eredeti gyógyszernél több százmillió dollárba kerül a kutatás-fejlesztés. Vajon melyik a jobb üzlet?

– Ezt nem tudom. Mi arra szoktuk felhívni a figyelmet, hogy a hatalmas kutatási összegek megtérülése érdekében az innovatív gyógyszergyártók szabadalmat élveznek a termékeikre, s hosszú évekig monopolhelyzetben gyártják ezeket. A generikus szerek viszont jóval olcsóbbak, és így sokkal több emberhez jutnak el.

– A generikus gyártókat az innovatívak gyakran beperelik, mondván: idő előtt törték fel a szabadalmukat. Nemrég például az AstraZeneca indított pert a Teva ellen, mert a skizofrénia elleni, igen sikeres gyógyszerét tervezte gyártásba állítani. Vajon elkerülhetetlenek az ilyen perek?

– Igen. Mi csak akkor jövünk piacra egy gyógyszerrel, ha a szabadalma már lejárt. Mindig előzetesen értesítjük a lejárt szabadalom tulajdonosát, hogy véletlenül se sértsük meg a törvényt. És ilyenkor beperelhetnek, mert ez az egyetlen mód arra, hogy elodázzák a gyártásba állítást. Megéri nekik időt nyerni. Egyébként a pereket általában megnyerjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik