Gazdaság

Kamatmozgatások

Eseménydús hét: az Európai Központi Bank (ECB) június 6-án kamatot csökkentett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 10-én kamatot emelt.

Kamatmozgatások 1

Minden más tekintetben is egymással szöges ellentétben álló lépésről van szó. Az európai irányadó kamat 50 bázispontos csökkentése nem volt váratlan, sőt sokan egy hónappal előbbre várták. Az időzítésről Wim Duisenberg ECB-elnök elmondta: a májusi adatok birtokában lettek biztosak abban, hogy teljesül az euróövezetben az árstabilitási kritérium, és az infláció az idén valamivel 2 százalék alatt lesz, jövőre pedig jelentős mértékben alatta. Lehetőség nyílt arra, hogy a kamatvágással segítsék a növekedést. A 2 százalékos irányadó kamat a második világháború utáni legkisebb szint, 2001 eleje óta hét alkalommal, összesen 2,75 százalékpontot vágtak a frankfurti kamaton, bár messze túlszárnyalta ezt az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed, amely 12 alkalommal összesen 5,25 százalékpontot csökkentett, és jelenleg 1,25 százalékos irányadó kamatot jegyez. Ennek ellenére az elemzők arra számítanak: júliusban a Fed fog újabbat lépni.

Alan Greenspan, a Fed elnöke egy múlt heti, berlini konferencián megjegyezte: “A dezinfláció veszélye kicsi, de nagyobb szükségünk van rá, hogy bebiztosítsuk magunkat ellene.” Németországban az árszínvonal-csökkenés, májusban már 1999 ősze óta a legalacsonyabb szintre – éves összehasonlításban 0,7 százalékra – mérséklődött a drágulás. Korábban az IMF elemzése is arról írt, hogy a közös valutát alkalmazó országokban eltérő lehet az infláció. Duisenberg azonban az euróövezet egységében bízik. “Soha nem láttam, hogy az IMF arról írt volna jelentést: az inflációban különbség van Kalifornia és New Hampshire vagy Texas és Ohio között” – jegyezte meg. Elemzők viszont úgy látják: “szárazon tartják a puskaport”, azaz készen állnak a további európai kamatvágásra.

Az MNB 100 bázispontos kamatemelése – keddtől 7,5 százalékon helyezhetik el nála a bankok a 2 hetes betétjeiket – az utóbbi napok viharos fejleményeinek folyománya. A sorozatos forintgyengülésre – egyelőre – ráerősített a jegybanki árfolyamsáv 2,26 százalékos leértékelése, és ezt az MNB intervenciókkal is csak órákra tudta feltartani. Így hát kamatemeléssel próbálta az árfolyamot a kívánatosnak tartott 250 forint/euró árfolyam felé terelni (publicisztikánkat lásd a 74.oldalon).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik