Gazdaság

Tovább tart a megszorítás

Bár az év egészére minden prognózis kisméretékű reálkereset-emelkedést jósol, ebből egyelőre alig érezhető valami. A magas infláció miatt a reálkeresetek 1,7 százalékkal csökkentek átlagosan az év első két hónapjában.

A bruttó átlagkeresetek az év első két hónapjában 5,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset – 7 százalékos infláció mellett – 1,7 százalékkal csökkent éves összevetésben – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete – a köztisztviselői illetményalap 5 százalékos növelése mellett – az előző év azonos időszakának 94,5 százaléka volt, a versenyszférában dolgozóké viszont 112,1 százaléka. A közszférában az év első két hónapjának keresetét a 13. havi bérrel kapcsolatos elszámolások befolyásolták.

A versenyszférán belül 34 százalékos kiugró kereset növekedést regisztrált a KSH a pénzügyi szektorban, és 15 százalékot az ingatlanszektorban – jelezte Molnárfi Erika vezető főtanácsos a távirati irodának. Az ok: a pénzügyi szektorban jutalmakat osztottak.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete 197 ezer 400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 183 ezer 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 237 ezer 700 forintot ért el. Az átlagos nettó kereset január-februárban 121 ezer 300 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaknál 88 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaknál 157 ezer 400 forint volt. A nettó kereset átlagosan 5,2 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a versenyszférában 10,5 százalékos növekedést, a költségvetési szervezeteknél viszont 3,7 százalékos csökkenést regisztrált a KSH.

A költségvetési szférában 713 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 937 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben 5,7 százalékkal csökkent a létszám egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik