Poszt ITT

Vitatott budapesti épületek

Élesen megosztja a közvéleményt több nemrég épült, vagy éppen most épülő budapesti középület és épületegyüttes. Szakértők szerint a lakosságnak el kell gondolkodnia saját környezete iránt támasztott elvárásairól. Eközben pedig a beruházóknak sem lehet szabad kezet adni ahhoz, hogy ad hoc módon épüljön Budapest.

Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze szerint most lépünk abba a korba, amikor fontossá kezd válni az, hogy milyen követelményeket támasztunk környezetünk iránt. Eddig ad hoc módon épültek még az igényesebb épületek is, jó példa erre az Infopark és egyetemváros, ahol nagyon jó építészek érdekes épületeit találhatjuk – mégis, az szakértő véleménye szerint jobbat ki lehetett volna hozni az adottságokból.

Nagyon vitatottak manapság a felhőkarcolós tervek is, mondta Bánáti Béla, építész. A tervező szerint az emberek általában tartanak tőle, többek között a magas házakban tradicionálisan a felsőbbrendűség kifejezésre juttatását látják – a gondolat párhuzamot von a globalizmussal, és negatív értelemben vett kapitalizmussal. Ebben a kérdésben a szakma is meglehetősen megosztott, minimális egyetértés abban kezd kibontakozni, hogy nagyon óvatosan és sokrétűen – pl. városépítészeti és infrastrukturális vizsgálatok elvégzése után – kell előkészíteni a dolgot, és nem lenne jó szabad kezet adni a befejtetőknek a kérdésben.

Bánáti Béla építész szerint a formai kultúrának is van egy üzenettartama, amit nem tanítnak meg a közoktatásban. Ezt az üzenetet az emberek nem tudják dekódolni a vizuális oktatás hiány miatt. A vizuális kultúra nagyon szubjektív: amikor lakóházat választ valaki például, sokkalta fontosabb a négyezetméter ára, mint a stílus vagy építészet, Beleznay Éva szerint. Tanulmányok bizonyítják, hogy az átlag állampolgár egyszerű sátortetős családi házat szeretne. A szakértő elmondta: pont ezért fontos, hogy a környezet színvonala és igényessége iránti törekvést minden szinten, az általános iskolától a média kommunikációig erősíteni kell. Az emberek kezdjenek el gondolkodni a saját környezetükről és az az iránti elvárásaikról – tette hozzá. Szavazzon és mondja el Ön is véleményét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik