Belföld

Private banking – hol tartanak a magyar bankok?

A FigyelőNet megvizsgálta, hol tartanak a legnagyobb magyar bankok a private banking szolgáltatás területén. Néhány bank közelebbről:

OTP Bank – Privát Bank

Az OTP Banknál Privát szolgáltatást vehet igénybe minden 3 millió forintot megtakarító magánszemély. A Deák Ferenc utcai központi fiókban külön részen intézhetik ügyeiket. A privát számla havi díja 2600 forint, az egyéb tranzakciók lényegében ingyenesek. A látra szóló kamat 5 százalék. A szolgáltatás hátránya, hogy az OTP Bróker a banktól külön szervezeti egységként működik, így szolgáltatásaira nincs kedvezmény, és az ügyintézés így nehézkes.

K&H Bank

A K&H-nál a belépés 5 millió forintnál kezdődik. A számlavezetés díja havi 1200 forint, a kártyahasználat ingyenes. Fő erényüknek a személyes kapcsolattartást tartják. A bank erőssége az itthon legfejlettebb Home-Banking szolgáltatás. A bank elemzői segítségével befektetési tanácsokkal látja el a privát ügyfelet. A befektetési lehetőségek palettájáról egyelőre hiányoznak a külföldi részvények és befektetési alapok.

MKB

A megcélzott ügyfélkör a 20 millió forint feletti megtakarítással rendelkező magánszemélyek, ám ez az összeg nem szigorú alsó küszöb. Az MKB Értékpapír és Befektetési Rt.-vel együttműködve alakították ki szolgáltatásaikat, így befektetési palettájuk teljes és könnyen elérhető. A vagyonkezelési szolgáltatás (www.mkbnet.hu) keretében az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága tükrében a bank szakemberei kezelik az ügyfél portfolióját.

CA IB Értékpapír

A belépési küszöb a kiemelt ügyfelek osztályára 10 millió forint tartósan befektetett vagyon. A befektetési politika a likvid értékpapírokra koncentrál, elsősorban blue-chip részvényeket illetve rövid és középtávú állampapírokat ajánlanak. A megbízó kockázati érzékenységének felmérése után egy részvényekből, állampapírból és befektetési alapokból álló portfolió képzésére tesznek javaslatot, és a továbbiakban is elemzésekkel és tanácsokkal támogatják az ügyfél döntéseit. A VIP számlavezetési díj 2500 forint negyedévenként. Ehhez hozzájönnek még a letéti és a megbízási díjak. A befektetéssel foglalkozni nem akaró ügyfelek részére itt is rendelkezésre áll külön vagyonkezelés.

CITIBANK – CitiGold

A Citibank CitiGold szolgáltatása 100 000 dollár vagy tartósan 30 millió forint feletti portfoliónál vehető igénybe. Főképp a befektetési kategória felső szegmensébe tartozó amerikai és nyugat-európai kötvényeket ajánlják az ügyfél figyelmébe. Lehetőség van különleges opciós, tőkegarantált befektetésekre is, bár ezek a lehetőségek nem csak CitiGold ügyfelek számára elérhetők. Kockázatosabb befektetésekre, mint például részvénypiaci alapok vagy részvények vásárlására nincs lehetőség. Ellenben valódi hitelkártya csak ennél a banknál igényelhető. A bank különleges szolgáltatása még, hogy az ügyfél cégének a magánszámla egyenlegének erejéig hitel nyújtható, ráadásul az ezen a számlán tartott összegre az ügyfél kiemelkedő, 13,5 százalékos hozamot kap, cége pedig költségként elszámolhatja a törlesztést. A CitiGold ügyfeleknek a számukra fenntartott Vörösmarty téri fiókban tárgyaló is rendelkezésre áll.

RAIFFEISEN BANK

A Raiffeisen Bank azokat a magánszemélyeket célozza meg, akik hosszú távon nélkülözni tudják azt a legalább 10 millió forintot, amit a banknál akarnak forgatni. Nem céljuk, hogy a számla folyószámlaként funkcionáljon, mert ajánlásaik szerint a vagyon csak kis százaléka áll pénzeszköz formájában. A befektetési paletta teljes, akár műkincsszakértővel is összehozzák az erre igényt tartó ügyfelet. A bank nem kezeli önállóan az ügyfél pénzét, csak tanácsokkal és elemzésekkel támogatja annak döntéseit. A számlavezetési díj általában 6000 forint negyedévente, viszont minden tranzakció díjmentes. A napi befektetési problémákkal foglalkozni nem akaró ügyfélnek 30 millió forint fölött természetesen lehetősége van vagyonkezelésre is átadni tőkéjét.

CONCORDE

A Concorde befektetési bank lévén komparatív előnnyel bír a tőkepiacok területén. 10 millió forint fölötti belépőknek klasszikus vagyonkezelést nyújt, stratégiája a piaci divattal szemben haladás, vagyis besszben venni és hosszban eladni. A blue-chip részvények mellett a kisebb, kevésbé likvid és népszerű részvényeket sem vetik meg. A díjazás nem havidíj jellegű, hanem sikerdíj, ami megközelítőleg a kockázatmentes hozam felett elért nyereség 20 százaléka. A kezelő-kapcsolattartó a portfolió értékéről és összetételéről negyedévente küld kimutatást. A Concorde 2000 befektetési alap három éve a legjobb hozamot nyújtja a befektetési alapok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik