Nagyvilág

Eltemették a fekete fiút, akit agyonlőtt egy rendőr

Négy és félezren vettek részt a búcsúszertartáson – tudósít az MTI.

Michael Brownt augusztus 9-én ölte meg egy rendőr, halála nyomán zavargások törtek ki St. Louis Ferguson nevű negyedében. Az ügyben szövetségi nyomozás folyik, a rendőr azt állítja, hogy önvédelemből lőtt, a Brown mellett tanúskodók szerint viszont meg akarta magát adni a rendőrrel dulakodó 18 éves fiú.

Az ügyből polgárjogi vita lett, központi témává vált, hogy míg a fergusoni lakosság több mint kétharmada fekete, az ott szolgáló 53 rendőrből csak hárman azok. Előkerült a jövedelmi és társadalmi egyenlőtlenségek kérdése is.

Michael Brown hétfői temetésén Al Sharpton tiszteletes, polgárjogi harcos azt mondta: Brown nem akarná azt, hogy a zavargások miatt emlékezzenek rá, hanem azt, hogy Amerika miatta egyezzen ki arról, hogy hogyan tartsanak rendet az országban.

 AFP / Joe Raedle

A temetésen ott volt az 1968-ban megölt polgárjogi harcos, Martin Luther King két gyermeke, Jesse Jackson tiszteletes, P. Diddy és Snoop Lion rapperek, valamint Spike Lee rendező. A Fehér Ház is elküldte három tisztségviselőjét. A missouri-i kormányzó viszont, aki a Nemzeti Gárdát Fergusonba vezényelte a zavargások idején, nem vett részt.

A fergusoni összecsapásokról és az állig felfegyverzett rendőrökről szóló híradások hatására Obama elnök elrendelte, hogy vizsgálják felül azokat a szövetségi terveket, melyek keretében a helyi rendőrségeket felfegyverzik, szerinte ugyanis nem mosódhat el a különbség a hadsereg és a városi rendőrségek közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik