Nagyvilág

Saron halála: “Meg akart ölni bennünket”

Meghalt Ariel Saron, volt izraeli miniszterelnök, aki 8 éve feküdt már kómában, de a fiai nem engedték, hogy az orvosok lekapcsolják a gépekről. Ariel Saron sok izraeli szemében háborús hős, aki többször is győzelemre vezette a hadsereget. A palesztinoknak pedig ő a "buldózer", a "mészáros", aki harcolt a zsidó telepek bővítéséért.

Saron az izraeliek szemében is igen ellentmondásos személyiség volt, a palesztinok pedig egyenesen gyűlölték. Nyugati politikusok nagyrabecsülésüket fejezték ki.

Ban Ki Mun méltatta a volt miniszterelnök “politikai bátorságát”, amelynek szerinte bizonyítéka volt 2005-ben a Gázai övezetből való izraeli kivonulás. Barack Obama olyan vezetőnek nevezte Saront, aki Izrael államnak szentelte egész életét. “Megerősítjük tántoríthatatlan elkötelezettségünket Izrael biztonsága, illetve országaink és népeink tartós barátsága iránt” – mondta az amerikai elnök.

Vlagyimir Putyin orosz államfő nagyra értékelte Saron személyes tulajdonságait és az izraeli érdekek oltalmazásáért folytatott tevékenységét. Mindezzel kivívta honfitársainak megbecsülését, és nagy tekintélyre tett szert a nemzetközi porondon is. David Cameron az izraeli történelem egyik legjelentősebb alakjának nevezte az elhunyt politikust, aki – mint mondta – merész és vitatott döntéseket is képes volt felvállalni a béke érdekében. A brit miniszterelnök szerint Izrael ezen a napon egyik fontos vezetőjét vesztette el.

Francois Hollande francia államfő úgy fogalmazott: Saron az izraeli történelem egyik legnagyobb szereplője volt, aki egy hosszú katonai és politikai pályafutás után a palesztinokkal folytatandó párbeszéd útját választotta. Angela Merkel német kancellár kijelentette: az izraeli néppel együtt gyászol. Bátor döntésnek nevezte az izraeli telepesek kivonását a Gázai övezetből. A kancellár szerint Saron történelmi lépést tett a palesztinokkal való megegyezés és a kétállami megoldás felé vezető úton.

A Human Rights Watch (HRW) közleményében arra emlékeztet, hogy Ariel Saron felelős volt a Szabra és Satila egykori dél-libanoni menekülttáborokban végrehajtott mészárlásért. Az emberjogi szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy Saron haláláig nem felelt az igazságszolgáltatás előtt az 1982-ben történt eseményekért.

Több palesztin vezető is utalt a több mint harminc évvel ezelőtti vérengzésre. Taufík at-Tiravi, a palesztin hírszerzés volt főnöke azt mondta: Saron “le akarta törölni a palesztin népet a Föld színéről, meg akart ölni bennünket, de a végén Saron meghalt, a palesztin nép viszont él”. Dzsibril Radzsúb, a ciszjordániai biztonsági szolgálatok egykori vezetője, a néhai Jasszer Arafat palesztin elnök jobb keze az AFP-nek úgy nyilatkozott: “Saron bűnöző volt, aki felelős Arafat meggyilkolásáért, és reméltük, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elé áll, mint háborús bűnös”.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik