Nagyvilág

Bepisilt saját választási beszédétől

Az újraválasztásáért küzdő kolumbiai elnököt olyannyira elragadta a hév, hogy szónoklata közben összevizelte magát. A világos nadrágján növekvő nedves folt ellenére Juan Manuel Santos folytatta harcias szónoklatát.

A kolumbiai államfő ezzel történelmet írt, egyelőre nem találtunk rajta kívül olyan politikust, aki saját beszédétől pisilte volna össze magát. A 62 éves politikus jobbközép kormánykoalíciója a minap már megnyerte a kolumbiai választásokat. Azt fontos erőpróbának tekintették ahhoz, hogy mekkora a támogatottsága a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezettel már 16 hónapja tárgyaló Santos elnöknek.

„Azon dolgozunk, hogy egy jobb, szebb országot építsünk, együtt mindenre képesek vagyunk!” – tüzelte magát és hallgatóságát egyaránt Jose Manuel Santos.

“Készen állunk. Készen állunk arra, hogy befejezzük azt, amit elkezdtünk” – tette hozzá.

A relatív többség eddig mérsékelt támogatást jelzett az államfőnek, aki 2010 után második mandátumát készül kitölteni a májusi elnökválasztásokon, azóta sokat tett az országot megosztó polgárháború visszaszorításáért. Elődje a baloldali gerillákkal és a drogbárókkal szemben is keményen lépett fel és ugyanezt ígérte első megválasztása előtt Juan Manuel Santos. A volt védelmi miniszter, a Nemzeti Egység Szociális Pártja (PSUN) alapítója éppen azzal lett népszerű, hogy tárcavezetőként komoly győzelmeket aratott a szélsőbaloldali gerillák elleni harcban.

A kolumbiai államfő úgy véli: még idén lezárulhat a fél évszázada tartó kolumbiai polgárháború, sőt, visszaszoríthatják a FARC-hoz köthető drogültetvényeket, csökkentsék a világ kokainellátását. Juan Manuel Santos a gerillákkal kötendő alku – amelynek része a drogültetvények csökkentése – az év végéig megszülethet. Olyan folyamat zajlik, „ami örök békét eredményezhet, megváltoztatva az ország történelmét” – fogalmazott. A FARC már ötven éve küzd az állam ellen. Eddig több mint 250 ezer ember halt meg és csaknem 5 millió menekült el otthonából a baloldali gerillák és a kormányerők összecsapásai miatt. Az államfőt riválisai azzal vádolják, hogy túl sok engedményt tesz a gerilláknak.

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezet a béketárgyalásokon a minap azt javasolta, hogy a kormány tekintse a droghasználatot “közegészségügyi problémának”, viseljen felelősséget a megelőzés, a kezelés és a fogyasztás szabályozása terén. A FARC a drogosokat a nemzetközi bűnhálózat áldozatainak tekintené.

A nagy nemzetközi cégek befektetéseinek fontossága mellett tört lándzsát a minap Orbán Viktor, amikor felavatott egy pelenkagyárat Gyöngyösön. „Ne engedjük, hogy Magyarországon teret nyerjenek azok a gondolatok, amelyek mindenfajta megkülönböztetés nélkül a külföldiek és a külföldi beruházók ellen emelik fel a szavukat. Aki ezt teszi, az árt a hazájának, árt a városának.” Ezeket a szavakat mondta a magyar miniszterelnök, amikor felavatta a Procter&Gamble új pelenkagyárát.

Fotó: Árvai Károly / kormany.hu

A miniszterelnök szerint a nagy nemzetközi cégek befektetései nélkül nem lesz gazdasági növekedés, nem jönnek létre új munkahelyek.A kormányfő előzőleg a Sinia Bútorgyártó Kft. új gyára alapkőletételének ünnepségén vett részt, Bátonyterenyén. Orbán ott azt mondta: a kormány nem mond le egyetlen térségről, városról, emberről sem.

A politikai inkontinencia jellemzőjeként szokták ugyanakkor emlegetni Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, amelyről a volt kormányfő nyilvánosságra kerülése után azt mondta, a maga részéről így vetett véget a hazudozásnak a politikában. Az MSZP-nek sokan rótták fel az utóbbi időben is, hogy a pártból minden kiszivárog.

És egy másik “szivárogtatás”, amiből feljelentés lett

Az Együtt-PM feljelentést büntetőfeljelentést tett bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen. Pápa Levente, a Bajnai Gordon vezette ellenzéki pártszövetség politikusa azt mondta: a gyanú szerint – amelyet egykori kabinetfőnökének könyve megerősít – Matolcsy György 2011 őszén gazdasági miniszterként bennfentes információkat árult el a Goldman Sachs bankárainak arról, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A bankárok ezen több millió dollárt kereshettek. Mivel a Matolcsy György vezette nemzeti bank nem folytathatja le a vizsgálatot, ezért fordulnak az ügyészséghez, de ha a magyar hatóságok nem járnak el érdemben, készek a brit és az amerikai értékpapír-felügyelet elé vinni az ügyet – tette hozzá.

 

Olvasói sztorik