Nagyvilág

Kokainhajók tuningműhelyére csaptak le Kolumbiában

kokain (kábítószer, )
kokain (kábítószer, )

A rendőrség egy olyan speciális tervezésű hajót foglalt le, amelynek víz alatti rejtett tere nagy mennyiségű kábítószer szállítására lett volna alkalmas.

A 12 méter hosszú hajót a hatósági bejelentés szerint egy erdei műhelyben foglalták le, ahol éppen átalakítása folyt. A rendőrségi műveletben az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) is részt vett.

A rendőrség szerint a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet azt tervezte, hogy néhány napon belül hat tonna kábítószert szállít rajta közép-amerikai kikötőkbe.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelő országa. A kormány szerint a FARC is foglalkozik drogkereskedelemmel, hogy finanszírozza tevékenységét, a gerillaszervezet viszont tagadja ezt.

A FARC Latin-Amerika legrégebbi gerillaszervezete. 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek védelmében, azóta harcban áll a kormánnyal. A konfliktus a kormány becslései szerint legalább 600 ezer emberéletet követelt, további 3,7 millió ember elmenekült a lakóhelyéről, 15 ezren pedig eltűntek. A kormány és a FARC között jelenleg tárgyalások zajlanak egy átfogó békemegállapodásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik