Belföld

Új ajánlat a gdanski kőolaj-finomítóra

A lengyel PKN Orlen és a brit Rotch Energy konzorciuma szerdán benyújtotta közös ajánlatát a második számú lengyel olajcég, a gdanski kőolaj-finomító 75 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

A Rafineria Gdanska-versenytárgyalás több mint másfél éve tart. A beérkezett több ajánlatból eredetileg a Mol Rt.-é és a Rotché maradt a rövidített listán. Tavaly nyáron a brit cég kapott kizárólagosságot a tárgyalásokra, de nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy képes az ügylet finanszírozására, ezért a privatizációért felelős Nafta Polska idén tavasszal visszatért a párhuzamos tárgyalásokhoz a két érdeklődővel. A Rotch időközben konzorciumot hozott létre az orosz Lukoillal,
de szeptemberben felmondta az együttműködést, és a PKN Orlennel lépett szövetségre, miután a lengyel kormány módosította az olajágazat stratégiai programját, lehetővé téve az első számú lengyel olajcég részvételét a privatizációban.


Az új konzorcium ajánlata sem lehet rosszabb, mint amelyet a Rotch a Lukoillal tett korábban, a vételárnak tehát el kell érnie a 274 millió dollárt. A gdanski beruházások értéke sem lehet alacsonyabb 330 millió dollárnál, és a befektetők azt is ígérték, hogy néhány éven belül a jelenlegi évi 4,5 millió tonnáról 6 millió tonnára emelik a Rafineria Gdanska
kőolaj-feldolgozó kapacitását.


A 17 lengyel cégből álló Konsorcjum Gdanskie egy hete jelentette be, hogy szintén vételi ajánlatot nyújtott be a gdanski részvényekre a Lukoillal közösen. A Nafta Polska azonban ezt az ajánlatot csak akkor venné figyelembe, ha meghiúsulnának a tárgyalások a PKN Orlen-Rotch konzorciumával.


Ha a Rafineria Gdanska eladása nem járna eredménnyel, a Nafta Polskának alternatív megoldásai vannak a cég jövőjére. Szóba jöhet egy új olajközpont kialakítása a gdanski cég körül, vagy tőkeemelés és újrészvény-kibocsátás a varsói tőzsdén, netán a lengyel finomítók “klasszikus fúziója”.


Jelenleg a Rafineria Gdanska részvényeinek 75 százaléka a Nafta Polska, 15 százaléka a dolgozók, 10 százaléka pedig a kincstárügyi minisztérium tulajdonában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik