Belföld

Elolvadt Karácsony Gergely hátországa, zavaros időszak kezdődik a fővárosban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Új fejezet kezdődik a fővárosi közgyűlésben. Karácsony Gergely egyetértés híján az alakuló ülésén egyelőre nem jelöl helyettest, ám az kiderülhet, hogy a főpolgármester képes lesz-e többséget létrehozni maga mögött, vagy patthelyzetbe kerül a budapesti politika.

Az előző ciklusban kényelmes testületi többséggel irányította Budapestet Karácsony Gergely főpolgármester. Miután a Mi Hazánk előterjesztésére a kormánytöbbség néhány hónappal a júniusi választás előtt átírta a fővárosi választási szabályokat, a helyzet megváltozott. A fővárosi közgyűlésből kikerültek a kerületi polgármesterek, és – 2010 után ismét – pártlistákról választották meg a tagokat. Ám a Fidesz a jogszabály-módosítással nem úgy bontotta meg a főpolgármester-választáson mindössze 293 szavazat különbséggel győzedelmeskedő Karácsony mögötti testületi többséget, ahogy tervezte, hiszen végül a Tisza Párt megjelenése dúlta fel az erőviszonyokat.

Mohos Márton / 24.hu A Fővárosi Közgyűlés 2023. december 13-án.
  • A Fidesz–KDNP-nek tíz mandátuma lesz. A frakciót a főpolgármester-jelöltségtől az utolsó pillanatban Vitézy Dávid javára visszalépett korábbi kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra vezeti, akiknek javarészt az országos politikában járatlan fidelitasosokkal kell újjáépítenie a budapesti Fideszt.
  • A Tiszának szintén tíz mandátum jutott. A fővárosi ügyekben Magyar Péter folytatott tárgyalásokat a nyáron, de ő maga nem ül be a testületbe. Egy tiszás „duplaképviselő” így is lesz: Kollár Kinga Brüsszel és Budapest között ingázik majd, mivel európai parlamenti és fővárosi képviselő egyben. A frakcióvezető az az Ordas Eszter lesz, akit Karácsony a kampányban lelobbistázott, mondván, egy hajós cég nevében próbálta elérni, hogy Budapest ne szigorítsa a dunai hajózási szabályokat.
  • A DK–MSZP–Párbeszéd közös listának Karácsonnyal együtt hét mandátuma van. A főpolgármestert támogató pártok közül a Demokratikus Koalíciónak három, a Párbeszédnek Karácsonyon kívül még kettő, az MSZP-nek egyetlen képviselői szék jutott.
  • Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért a névadón kívül még két képviselővel lesz jelen.
  • Szintén három mandátuma lesz a Kétfarkú Kutya Pártnak, amit a párt társelnökei – az új hegyvidéki polgármester, Kovács Gergely és a ferencvárosi alpolgármester, Döme Zsuzsanna – mellett a IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina tölt be.

Lehetséges helyettesek

A főpolgármester-helyettest titkos szavazáson választja meg a közgyűlés. Karácsonynak több helyettese is lehetne (az előző ciklusban eleinte öt, majd négy volt), ám az önkormányzati törvény értelmében közülük legalább egynek közgyűlési tagnak kell lennie. Karácsony az eddigi négy helyettese közül kettőt a szíve szerint vitt volna tovább a következő ciklusra is:

  • az MSZP-s Tüttő Katával, aki bekerült a közgyűlésbe, és eddig a városüzemeltetésért felelt,
  • valamint Kiss Ambrus általános helyettessel, aki a költségvetési ügyeket vitte,

folytatta volna a közös munkát, ám Magyar Péter jelezte, hogy a tiszások nem szavazzák meg őket, mivel szerintük az óellenzéket képviselik.

Magyarék vagy a Fidesz nélkül pedig lehetetlen többséget alkotni az új közgyűlésben.

Magyar Péter helyettük Vitézy alpolgármesterré választását támogatná, ami annak fényében meglepő, hogy a Tisza Párt elnöke áprilisban még a Fidesz hekkjének minősítette Vitézy indulását. Ezt az álláspontját azóta sem vizsgálta felül nyilvánosan, most mégis Karácsony korábbi kihívójának hatáskörébe adná – a 444 értesülése szerint – a BKV-t, a BKK-t és a Budapesti Közművek Zrt.-t, így nem lenne szükség e cégek jelenlegi vezetőire sem. Magyar később arról beszélt, ha tetszik, ha nem, Vitézy erős felhatalmazást kapott a választóktól, aminek szerinte a főváros vezetésében is meg kell jelennie. A Tisza ugyanakkor nem akar a saját képviselői közül helyettest delegálni, amit nemcsak Karácsony, de például Baranyi Krisztina sem tart elfogadhatónak. (A Kutyapárt, amely javarészt igyekezett kimaradni a fővárosi kamarillapolitikából, a többi pártnál megértőbb volt Karácsonnyal: Kovács Gergely arról beszélt, hogy a főpolgármesternek joga van megválasztani a helyetteseit, tehát ők nem gáncsolták volna el Kiss Ambrust.)

Vitézy egy háttérbeszélgetésen megerősítette, hogy nem zárkózna el a főpolgármester-helyettesi poszttól, de feltételei vannak: nem akar dísznek odaülni Karácsony mellé, csak ha felhatalmazást kap programja érdemi elemeinek megvalósításához, és befolyása lesz az ezekhez szükséges források elköltésére. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a DK-s képviselők nem támogatják Vitézyt, Szentkirályi pedig a jobboldali szavazók elárulásának minősítette, hogy a visszalépése után a Fidesz-hívek által támogatott Vitézy részt venne a városvezetésben.

Karácsony inkább nem jelöl senkit

A zavaros helyzetben Karácsony salamoni döntést hozott. Keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a közgyűlési tagokkal való megbeszélések után az látszik, egyik olyan főpolgármester-jelöltnek sincs meg a szükséges, 17 fős szavazattöbbsége, akikkel ő maga együtt tudna vagy akarna dolgozni. Éppen ezért a pénteki alakuló ülésen nem tesz javaslatot helyettes megválasztására.. „Szerettem volna békejobbot nyújtani egykor riválisomnak, Vitézy Dávidnak. De nem tudok békejobbot nyújtani, ha levágják a jobb kezemet” – mondta Karácsony, utalva arra, hogy Vitézy mellett megtartotta volna általános helyettesét, Kiss Ambrust is, ezt azonban a többi frakció elutasította. Egyúttal jelezte, hogy Kiss továbbra is ugyanazokat fogja ellátni, mint eddig, csak új pozícióban, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként.

Farkas Norbert / 24.hu A Főpolgármesteri Hivatal.

A fővárosi cégvezetők személyéről szintén nem döntenek az alakuló ülésen, mivel Karácsony azt szeretné, ha először azokra a feladatokra koncentrálnának, melyeket meg tudnak oldani, és a pályázati határidőt is meghosszabbította a cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági, valamint vezérigazgatói és ügyvezetői tisztségeire.

Karácsony ugyanakkor egy sor engedményt tett: 45-ről 15-re csökkentené a tanácsadóinak a számát, miközben frakciók mellett dolgozó tanácsadókét nyolcról, az adminisztratív dolgozókét kilencről tízre emelné, valamint megemelné a képviselői béreket. Az utóbbit szerinte az indokolja, hogy mostantól nem a kerületi polgármesterek, hanem főállású képviselők alkotják majd a közgyűlést. A képviselői illetmény eddig a főpolgármester havi fizetésének, vagyis 1 millió 725 ezer forintnak a negyede volt – mostantól a naptári évet megelőző év októberére közzétett rendszeres bruttó átlagkereset illeti majd meg őket, ami a legmagasabb kerületi tiszteletdíjakhoz közelíti a képviselői javadalmazást.

Karácsony hajlandó belemenni a főpolgármesteri jogainak csorbításába is,

az alakuló ülésen a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítására tesz javaslatot, és 19 főpolgármesteri jogkört bizottságokba delegálna, melyeket a mandátumarányok szerint töltene fel.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik