Tudomány zöldövezet

Tíz nap alatt húsz pitont ölt meg egy kígyóvadász

Puripat penpun / Getty Images
Puripat penpun / Getty Images

Lezárult a szalagos tigrispitonok idei, tíznapos vadászati versenye Floridában – írja a The Independent. A megmérettetésen 33 amerikai állam és Kanada mintegy 850 vadásza vett részt.

A Délkelet-Ázsiában őshonos, Floridában inváziósnak számító fajt az 1970-es években fedezték fel a környéken. A pitonok komoly fenyegetést jelentenek a helyi élővilágra, nagy méretük miatt pedig kevés ragadozójuk akad.

Hogy szabályozzák a populációt, minden évben vadászati versenyt hirdetnek Florida Python Challenge néven a helyi vadvédelmi bizottság (FWC) szervezésében. Az idei legnagyobb példány több mint 3 méter hosszú volt, a kígyókat kézzel fogják be a résztvevők.

A 10 ezer dolláros fődíjat 2024-ben Ronald Kiger vihette haza, aki összesen 20 egyedet ejtett el.

Rodney Barreto, az FWC elnöke szerint 2017 óta a bizottság és a Dél-Floridai Vízgazdálkodási Körzet vállalkozói több mint 14 ezer pitont iktattak ki. A program közvetlen pozitív hatást gyakorol a régió ikonikus mocsárvidékére, az Evergladesre.

A szalagos tigrispitonok Indiában, Dél-Kínában, a Maláj-félszigeten és egyes kelet-indiai szigeteken őshonosak. Floridában főként az Evergladesben és annak környékén fordulnak elő, 2000 óta több mint 22 ezer példányt távolítottak el a floridai természetből.

A pitonokat és más, nem őshonos hüllőket az érintett terület tulajdonosának engedélyével, illetve az államilag kezelt földeken bárki bármikor elpusztíthat humánus módszerekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik