Tech hardverteszt

Ez az okosóra lényegében az Apple Watch androidos megfelelője

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Kipróbáltuk a Pixel Watch 3-at, a Google augusztusban bemutatott okosóráját, ami sok szempontból az Apple slágertermékét idézi: nem akar klasszikus viselhető eszköznek tűnni, igazi prémium termék, ahol a hardver és a szoftver tökéletes szimbiózisban van, ügyes trükköket biztosítva azoknak, akik már mélyen benne vannak a gyártó ökoszisztémájában.

Mióta az Apple 2014-ben bejelentette az első Apple Watch okosóráját, teljesen átalakult a piac, hiszen azóta minden gyártó kötelességének érzi, hogy a legújabb csúcstelefonjai mellé viselhető eszközt is villantson. Jó példa erre a szeptember 9-ei Apple bemutató, ahol az iPhone 16 mellett lehullott a lepel az Apple Watch Series 10-ről, de mondhatnánk a Samsung nyári eseményét, ahol a hajlítható kijelzős mobilok mellé jött a Galaxy Watch7 és a Galaxy Watch Ultra, a Google pedig az augusztusban debütált Pixel 9 telefonok mellé rukkolt elő a Pixel Watch 3 okosórával.

A keresőóriás új okostelefonjaihoz hasonlóan ez a kiegészítő is hivatalos kereskedelmi forgalomba került itthon (tehát nem csak szürke importból érhető el), cikkem pedig két hét tapasztalatai alapján foglalja össze, mit nyújt a Google műhelyéből érkező okosóra.

Galéria
Adrián Zoltán / 24.hu
Google Pixel Watch 3 galéria, nézze meg az összes képünket!

Pixel Watch 3

A szeptember 10-től kapható viselhető eszközből két változat került forgalomba, az egyik 41, a másik 45 milliméter átmérőjű óratokkal, és bár képességeikben ezek megegyeznek, de a méretkülönbség okán a kijelzőt (1,2 és 1,4 hüvelyk) és az aksit (307 és 420 milliamperóra) illetően azért akadnak eltérések. Nálam a nagyobb verzió járt, mert a kistestvért még a nem túl vastag csuklómra is kicsinek éreztem.

Bár számos gyártó igyekszik lemásolni az Apple rendkívül népszerű okosórájának dizájnját és funkcióit (legutóbb a Huawei tette ezt), nekem a Pixel Watch 3 kapcsán volt olyan érzésem, hogy az Apple Watch androidos megfelelőjével van dolgom – persze egyáltalán nem olyan értelemben, hogy a Google lemásolta az almások termékét. Inkább a megközelítés hasonló, hiszen a keresőóriás szintén egy apró képernyőt tesz az ember kezére, méghozzá a klasszikus órákat idéző tok nélkül.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ezt az irányt nem annyira kedvelem, hozzám sokkal közelebb állnak az olyan viselhető eszközök, amik formájukat, felépítésüket tekintve a hagyományos karórákat idézik – mint például a Galaxy Watch Ultra vagy a Huawei Watch GT-széria bármelyik tagja.

Ez persze teljesen szubjektív dolog, valakinek pont a „szimplán csak egy kijelző” megoldás lesz szimpatikus, viszont ezen kialakítás kapcsán arra készülni kell, hogy lünetta és a képernyő síkja felé emelkedő óratok hiányában a kör alakú üveget semmi nem védi a külső behatásoktól. És hiába kapunk Corning Gorilla Glass 5-öt védelemként, elég egy óvatlan mozdulat, és máris végighorzsolható a felület.

Ezt leszámítva a Pixel Watch 3 egy egészen kellemes kialakítású, tökéletesen összeszerelt, mindössze 37 grammos eszköz, ami gyönyörű látványt biztosító Actua kijelzőt kapott.

A panel alacsony(abb) fogyasztású LTPO AMOLED, 456 x 456 pixel felbontással, DCI-P3 színtérrel, 60 Hz-es képfrissítéssel, maximum 2000 nit fényerővel. Utóbbinak hála a kijelzőn megjelenő grafikus és szöveges tartalom vízben és szikrázó napsütésben is gond nélkül leolvasható, a színek szó szerint vibrálnak, a kontraszt tökéletes, az érintésérzékeny felület pedig villámgyorsan reagál minden nyomásra vagy gesztusra.

Technikai részletek

Kezelőszervként egy forgatható, benyomható és rezegni képes koronát kapunk, kiegészítve egy fölötte elhelyezkedő, az alumínium hátlapba simuló gombbal. A puha tapintású, fluoroelasztomer szíj egy csatlakozót megnyomva választható le, majd egyetlen mozdulattal pattintható vissza a helyére. Ez a mechanika remekül működik, nagyon jól tart, viszont a kialakítása elég egyedi, így erre az órára nem lehet olyan könnyen filléres pótszíjakat venni, mint a tűs megoldással szerelt konkurensekre.

Hardverként egy Qualcomm SW5100 processzort és egy Cortex M33 társchipet kapunk, 32 gigabájt memória és 32 gigabájt háttértár kíséretében – utóbbinak hála például bőven lehet zenét tölteni az órára. Emellett adott a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.3 és az UWB kapcsolat (ami segít az elhagyott eszközök precíz felderítésében), van műholdkapcsolat (GPS, Galileio, Glonass, Beidou, QZSS) és NFC, illetve mindkét méretű órából elérhető olyan típus, ami eSIM használatával képes csatlakozni a 3G és 4G mobilhálózatokhoz. Ezen modelleknél párosított telefon nélkül is adott a hívás indítás/fogadás lehetősége, illetve elérhető a mobilnet annak minden előnyével együtt.

Az alap hardver, tehát a processzor/memória/háttértár kombó ugyan nem sokat változott a 2023-as Pixel Watch 2-höz képest, erre viszont nem is feltétlenül volt szükség, ugyanis a Google fejlesztette Wear OS 5 operációs rendszer villámgyorsan, bármiféle dadogás és probléma nélkül fut az órán. A tesztidőszak alatt sosem találkoztam olyan anomáliákkal, mint sokszor a Galaxy Watch eszközök esetében, ahol az újraindítást vagy szoftverfrissítést követően olykor másodpercekre lefagy az óra kezelőfelülete, nem reagálva se érintésre, se gombnyomásra, se semmire.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ami a legendás Knight Rider sorozatot megidéző, órás telefonálást illeti, a hangminőség teljesen elfogadható, jól halljuk a hívót a méretes hangszórónak hála, illetve a mikrofonok is jól fogják a mi szavainkat, de az ilyen beszélgetéseket ettől függetlenül érdemes olyan helyen lefolytatni, ahol egyedül vagyunk, és nincs különösebb hangzavar. A metrón például nincs sok értelme az órán keresztül telefonálni.

A kialakítással kapcsolatban érdemes továbbá megjegyezni, hogy innen sem hiányzik az IP68 szabvány szerinti víz- és porállóság, illetve 5 atmoszféra nyomásig (~50 méter) lehet merülni az órával – de csak édesvízben, a sós tengerek és óceánok esetén nem garantált, hogy az eszköz károsodás nélkül megússza a fürdőzést. A képernyő fényerejét a szoftver az aktuális fényviszonyoknak megfelelően képes szabályozni (de ez a lehetőség akár ki is kapcsolható), illetve adott az Always on Display megjelenítési mód, tehát az óra használható folyamatosan bekapcsolt kijelzővel is.

Hiába viszont az energiatakarékos panel, az üzemidőt az AoD funkció még úgy is nagyban befolyásolja, hogy a fényerő ilyenkor 1 nit, a képfrissítés pedig 1 Hz is lehet.

Okosóra extrákkal

Az óra kezelése az évek óta megszokott módon történik: a korona lényegében a home gomb, amivel bármelyik menüpontból azonnal vissza lehet térni a kezdőképernyőre, illetve ezzel hívhatók elő a telepített alkalmazások, a felső kapcsoló lenyomásával pedig a legutóbbi tevékenységek listáját kapjuk meg. Fentről, lentről, oldalról suhintva a különböző menük, funkciók, illetve a beérkezett értesítések érhetők el.

A Pixel Watch 3 megjeleníti az üzenetben küldött képeket, emojikat, ezekre válaszolhatunk (hangulatjellel, szöveggel, hangjegyzettel), a postafiókunkba beérkező levelek egy adott karakterszámig elolvashatók, itt is van lehetőség reakcióra, a videók és egyéb tartalmak pedig megnyithatók a társított telefonon.

Az óra működik minden Android 10-et vagy annál újabb operációs rendszert futtató telefonnal, az óralapot és az egyéb funkciókat pedig a Pixel Watch alkalmazásban lehet testre szabni. Mobil, netkapcsolat és Google-fiók mindenképpen kell a beüzemeléshez.

Az említett applikációban elérhető számlapok kínálata ugyan elég szűkös, de van lehetőség nem „gyári” megoldások letöltésére is (a jobbakért persze fizetni kell), viszont, ha találunk kedvünkre valót az alap választékból, ott elég sok lehetőséget kapunk, hogy csakis olyan információk jelenjenek meg a kijelzőn, amire tényleg szükségünk van. A cikk mellé készült fotókon is látható alapértelmezett számlap ilyen szempontból például igen jól sikerült, hiszen (az idő mellett) kilenc különböző funkciót lehet kitenni a kezdőlapra (pl. Google Wallet, időjárás, megtett kilométer, pulzus, elégetett kalória stb.), és az ezekhez kapcsolódó alkalmazások érintéssel azonnal meg is nyithatók, szóval olyan, mintha lenne kilenc extra gombunk a kijelzőn.

Adrián Zoltán / 24.hu

Az órában van iránytű, magasságmérő, három tengelyű gyorsulásmérő, giroszkóp, környezeti fény érzékelő, légnyomásmérő és magnetométer, a beépített szenzorok pedig mérik a pulzust, a véroxigénszintet és van EKG-funkció is.

A Pixel Watch 3 egyik nagy újdonsága a hazánkban is elérhető pulzusfigyelés, ami érzékeli, ha a szív nem működik rendesen, és pulzus kimaradása esetén képes automatikusan vészhívást indítani (itthon a 112-es telefonszámra), amennyiben a felhasználó nem reagál az óra által indított rezgéses és hangalapú figyelmeztetésekre.

A Google okosórája amúgy nemcsak a „csupa kijelző” kialakításban emlékeztet az Apple Watch-ra, de abban is, hogy nagyon szépen belesimul a cég által évek óta épített ökoszisztémába.

Ellentétben például a Galaxy Watch eszközökkel, itt nincs olyan fontos alapfunkció (mint a konkurensnél az EKG és a vérnyomás mérése), ami el lenne zárva a más gyártó telefonjait preferáló felhasználók elől, viszont kapunk számos hasznos extrát, ha használjuk a cég egyéb termékeit és szolgáltatásait. Ennek megfelelően az óráról például könnyedén vezérelhető a Google Home-ba bekötött összes okoseszköz, letölthető rá a Google Térkép offline változata, sokrétűen kezelhetjük a Pixel telefonok kameráját, feloldhatjuk vele a mobilt, és van Nest integráció is – aminek hála az óra képernyőjén is ellenőrizhető a cég biztonsági kamerájának képe, a kezünkre pillantva láthatjuk például, hogy éppen ki csengetett be hozzánk.

Adrián Zoltán / 24.hu

Ha egészség, akkor Fitbit

A Wear OS egyik legnagyobb előnye, hogy nyílt rendszer, így – ellentétben a Huawei okosórákkal – rengeteg alkalmazás tölthető le rá, fitnesz kategóriában is. Az órára elérhetők az olyan népszerű appok, mint a Strava, az Adidas Running, a Nike Run Club, a MyFitnessPal vagy éppen a túrázóknak fejlesztett Komoot és AllTrails. Ennek ellenére én a tesztidőszak során az alapértelmezettnek számító Fitbit applikációval használtam az órát, annak is a Premium változatával – amiért havi 10 dollárt kell fizetni.

A Pixel Watch 3 számos egészség funkcióval rendelkezik, többek között méri a megtett lépéseket (miközben GPS-szel követi az utat), figyeli a pulzust, a véroxigénszintet, készíthetünk vele EKG-t, a szoftver még az elégetett kalóriákat is megsaccolja. 800 méter megtétele után az óra automatikusan felajánlja, hogy akarjuk-e a sétánkat edzésként rögzíteni, illetve adott a lehetőség, hogy több tucat sportot lekövessünk, az olyan alap dolgoktól kezdve, mint a futás és a kerékpározás, egészen az olyan lehetőségeik, mint a falmászás, a snowboardozás, a tenisz vagy a spinning és a szörf.

24.hu Napi összegzés a Fitbit alkalmazásban.

Információk a választott edzés függvényében jelennek meg, a képernyőn láthatjuk például, hogy mennyi időt töltöttünk a Fitbit által meghatározott zónákban (light, moderate, vigorous, peak). A határokat pulzusszám alapján lövi be a rendszer, a peak zónába például azon percek számítanak bele, ahol 161 bpm vagy magasabb az érték.

A „nyugalmi állapotban” és edzés közben mért adatok egyaránt bekerülnek a Fitbit alkalmazásba, ahol egy nagyon letisztult, és az elérendő céljaink alapján testre szabható felületen láthatjuk az összes aktuális eredményünket, napi, heti, havi, vagy akár évi bontásban. Ezek ráadásul nemcsak visszanézhetők, de néhány nap használatot követően a szoftver felméri az állapotunkat (ebben már benne van az alvásfigyelés is), és a mért adatok (pl. pihenéssel töltött idő, nyugalmi pulzusszám, szívfrekvencia-variabilitás) figyelembevételével segít a regenerálódásban, illetve azt is jelzi számunka, hogy mikor vagyunk kimerültek, mikor állunk készen egy komolyabb terhelésre, és magunkhoz képest mikor vagyunk alul- vagy éppen túledzésben.

24.hu A mért adatok alapján az alkalmazás jelzi, mennyire állunk készen egy újabb terhelésre.

Beállíthatjuk azt is, hogy minden reggel, közvetlenül az ébredés után az órán kapjunk egy összesítést az aktuális állapotunkról (kiegészítve olyan hasznos információkkal, mint a várható időjárás), illetve az alkalmazásban beállítható az is, hogy minden héten érkezzen egy grafikus/szöveges összesítés az elért eredményeinkről, kiegészítve azzal, hogy miképp teljesítettünk a megelőző időszakhoz képest. Ez az infografika a tapasztalataim alapján kiváló motiváció lehet, nem csak saját magunk számára, de még azoknak is, akikkel megosztjuk ezeket az információkat.

Az óra (és a Fitbit szoftver) emellett segíthet egy profi futórutin kialakításában, a Premium csomaggal pedig minden korábbinál jobban testre szabható az edzésprogramunk, az alap változatnál sokkal pontosabb információkat kapunk az alvásunkról (fázisokra bontva), és ezen a szinten már a mesterséges intelligencia ad nekünk javaslatokat (a mért adatok alapján), hogy miképp tudjuk kihozni magunkból a maximumot például futás közben. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az előfizetéssel profin kivitelezett, kezdők számára is jól használható fitneszvideók válnak elérhetővé: kettlebell, jóga, pilates, amit csak szeretnénk.

24.hu A Fitbit hetente érkező levele, ami összesíti az eredményeinket.

Üzemidő és összegzés

Ami az üzemidőt illeti, ott a Pixel Watch 3 nem tud kitűnni a tömegből, ugyanis a 45 milliméteres verzió 420 milliamperórás akkumulátorából 44 óra volt a maximum, amit ki tudtam hozni, azt is csak úgy, hogy napokig nem voltam edzésen.

Amikor megvolt a kétnaponta esedékes, átlagosan másfél órás aktív testmozgás, akkor 40 óra körül már kikapcsolt a Google viselhető eszköze. Mindezt ráadásul Always on Display nélkül értem el, de folyamatos pulzusmérés, napi 15-20 ezer lépés, éjszakai alvásfigyelés és rendszeresen érkező, megannyi értesítés közepette.

Megnéztem továbbá azt is, hogy mit tud az óra folyamatosan bekapcsolt kijelzővel, és ebben az esetben kevesebb, mint másfél nap, összesen 32 óra jött össze egyetlen töltéssel.

Bár továbbra sem értem, hogy az Apple, a Samsung és a Google miért nem képes olyan órákat készíteni, ami egy Huawei Watch GT-hez hasonlóan képest akár egy hétig bírni szuflával, az viszont így is tetszett, hogy a Pixel Watch 3-nak azért vannak olyan funkciói, amik segítik, hogy meglegyen a közel kétnapos üzemidő. Az egyik, hogy az eszköz automatikusan takarékos módba vált, ha a telep eléri a 15 százalékos töltöttséget, a másik pedig az, hogy itt nem kell külön bekapcsolni az alvás funkciót, hiszen a szoftver érzékeli, ha elaludtunk és automatikusan átvált éjszakai módba.

Bár az üzemidőtől egyáltalán nem voltam elájulva, emellett zavart, hogy a képernyő ki van téve a sérüléseknek, illetve a dizájn sem az én világom, de ezeket leszámítva a Pixel Watch 3 nagyon jó benyomást tett rám. A tesztidőszak alatt végig zökkenőmentesen és megbízhatóan működött, a képernyő talán a legszebb, amit okosórán valaha láttam, bejöttek az extra funkciók is, a Fitbit szoftvere pedig szerintem a legjobb, amit jelenleg az androidos telefonok mellé lehet használni.

Az egyetlen igazán komoly bökkenő az órával kapcsolatban, hogy a Google mindennek igencsak megkéri az árát: a nálam járt modell 175 ezer forintba kerül, és akkor még csak Bluetooth/Wi-Fi verzióról beszélünk, nem arról, ami képes csatlakozni az LTE hálózatokhoz. Ez elég komoly összeg egy okosóráért (ennél még a Galaxy Watch7 45 mm LTE is olcsóbb), és bármennyire tetszett a Pixel Watch 3, ennyi pénzt csak akkor érdemes fizetni érte, ha valaki ki tud használni minden egyes funkciót – az okosotthonos lehetőségektől kezdve az edzésen át a Pixel telefonok kezeléséig.

Ha viszont valaki csak egy olyan androidos okosórára vágyik, ami valamelyest kiterjeszti a telefon képességeit, legalább két napig bírja töltés nélkül, és még alap fitnesz funkciói (lépésszámlálás, pulzus, alvásfigyelés) is vannak, az ennél jóval olcsóbban talál olyan alternatívákat, amik ki fogják elégíteni az igényeit.

Kapcsolódó
Pixel 9 Pro XL: könnyen megszerethető a Google új csúcstelefonja
Megnéztük, mire képes a keresőóriás prémium kategóriás telefonja, ami már hazánkban is kapható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik