Tech

Itt a Google új eszközkeresője, ami kikapcsolt állapotban is megtalálja a mobilt

Google
Google
Elindult a továbbfejleszett Find My Device szolgáltatás.

A Google még a tavalyi I/O fejlesztői konferencián jelentette be, hogy tovább fejlesztik az évek óta létező Find My Device szolgáltatásukat, amivel immár (az Apple-féle Lokátor alkalmazáshoz hasonlóan) az internetre nem csatlakozó készülékek helyzetét is be lehet mérni. Az új verzió április 8-án élesedett, egyelőre csak az Egyesült Államokban és Kanadában, a hálózat pedig (a cég állítása szerint) egymilliárdnál is több, Android 9-et vagy annál újabb operációs rendszert futtató eszköz közreműködséével képes meghatározni a kallódó eszközök helyzetét.

A technológia lényege, hogy az eszközeink a Bluetooth Low Energy (BLE) megoldást használva jelet bocsátanak ki, folyamatosan közvetítve a kütyü azonosítóját. Ezt érzékelik más kütyük (elég csak egy kompatibilis okostelefonnal a zsebünkben elsétálni az eszköz hatósugarán belül), a beérkező adat a mobilnetnek hála titkosítva felkerül a felhőbe, a Findy My Device szolgáltatás és internetkapcsolat birtokában pedig elég pontosan, konkrétan egy térképen látható hol található épp az eszközünk.

Az egymilliárd kompatibilis eszközre támasztkodó hálózat újdonsága továbbá, hogy a frissítésnek hála a mobilok akár offline módban is megtalálhatók lesznek, a tavaly ősszel debütált a Pixel 8 és a Pixel 8 Pro okostelefonok esetében pedig akkor is látható lesz a helyzet, ha a készülékek ki vannak kapcsolva, vagy lemerült az akkumulátoruk.

Bár ez a lehetőség egyelőre csak a Google 2023-as csúcskészülékeire vonatkozik, a vállalat beharangozó blogposztjának szövegezése arra enged következtetni, hogy a jövőben más, a szükséges hardverrel rendelkező (kezdetben felsőkategóriás) androidos eszközök is megtalálhatók lesznek kikapcsolt vagy lemerült állapotban.

Fontos továbbá, hogy a Find My Device szolgáltatás egyre több nem a Google által gyártott nyomkövetővel és egyéb eszközzel lesz kompatibilis. Májustól a Chipolo és Pebblebee termékek is nyomonkövethetők lesznek a Google hálózatán keresztül, az év további részében pedig a Jio, az eufy és a Motorola is piacra dob a szolgáltatással együttműködő kütyüket. Az Apple ökoszisztémájához hasonlóan ráadásul nemcsak direkt erre a célra fejlesztett, táskákra, kulcscsomókra és egyéb használati tárgyakra aggatható nyomkövetők lesznek lekövethetők a hálózattal, de olyan fülhallgatók is, mint például a JBL Tour Pro 2, a JBL Tour One M2 vagy éppen a Sony WH-1000XM5.

A kompatibilis eszközök listája pedig a jövőben biztos, hogy jelentősen bővülni fog.

Az elhagyott eszközök jelét befogó készülék helyadatait természetesen végpontok közötti titkosítás védi, és a szolgáltatás egyik további újdonsága, hogy ezentúl beállíthatók lesznek olyan privát helyszínek, ahol nem fog működni a készülékkeresés.

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a Google újdonságát az Apple is beépíti a hamarosan érkező iOS 17.5 frissítésbe, így nemcsak az androidos, de az almás eszközök is tudják majd jelezni a felhasználók számára, ha egy ismeretlen Find My Device szolgáltatással kompatibilis eszköz mozog velük együtt.

Kapcsolódó
Hasznosak, de könnyen ellenünk fordíthatók a modern kütyük
Amennyire egyszerű használni őket, annyira könnyű visszaélni velük – akár a tudtunkon kívül is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik