Tudomány zöldövezet

50 ezer európait ölt meg tavaly a csendes gyilkos

Liudmila Chernetska / Getty Images
Liudmila Chernetska / Getty Images

Csaknem 50 ezer európai halálával járt tavaly a szén-dioxid-kibocsátás okozta forró időjárás – írja a The Guardian. Az orvosok a meleget csendes gyilkosként emlegetik, ugyanis jóval több ember haláláért felelős, mint azt a legtöbben gondolnák.

A kutatók szerint kontinensünk sokkal gyorsabb ütemben melegszik a világ többi részénél, ezzel együtt pedig azt is megállapították, hogy a földrész déli régiójában történik a legtöbb hőséghez köthető haláleset. 2023-ban Görögországban voltak a legtragikusabbak az adatok, ott egy millió emberből 393-al végzett a magas hőmérséklet. Olaszországban ez a szám 209, Spanyolországban pedig 175 volt.

A tavalyi év egyébként a valaha mért legmelegebb év volt a világon, de az idei akár azt is felülmúlhatja.

Athén környékén jelenleg is erdőtüzek tombolnak a hőség miatt, de Franciaországban és az Egyesült Királyságban is szélsőségesen magas hőmérsékleteket mérnek.

A szakértők úgy vélik, sok ember életét megmentette már az, hogy a társadalmak alkalmazkodnak a kánikulákhoz, viszont további intézkedésekre lenne szükség. A kormányoknak és önkormányzatoknak például arra kellene törekedniük, hogy minél több parkot, zöld, árnyékos területet létesítsenek a városokba, az aszfalt és a beton mértékét pedig csökkentsék. Emellett pedig az is életmentő lehet, ha odafigyelünk arra, hogy sok vizet igyunk, illetve zárt, hűtött térben tartózkodjunk a legnagyobb forróságok idején.

Kapcsolódó
2023 volt a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta
A globális átlaghőmérséklet 1,48 Celsius-fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti átlagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik