Tudomány az élet nagy kérdései

Tényleg várni kell evés után, mielőtt vízbe megyünk?

Pacific Images / Getty Images
Pacific Images / Getty Images

Bizonyára mindenki hallotta a szüleitől kiskorában azt a mondatot a strandon étkezés után, hogy legalább negyed órát várni kell, mire a vízbe mehetünk. De mégis milyen tudományos alapja van ennek? – erre kereste a választ az IFLScience.

Régen sokan azt gondolták, hogy étkezés után a vér egy része a bélrendszerbe kerül, hogy segítse az emésztését, és így kevesebb vér jut a karba és a lábakba, mondta Dr. Michael Boniface sürgősségi orvos. Ezt az álláspontot erősíti a nyilvánosan fellelhető 1900-as évek elejéről származó cserkészkönyvek tananyaga is, amely görcsök kialakulásáról ír étkezés után.

Az Amerikai Vöröskereszt tudományos tanácsadó testülete aztán 2011-ben megvizsgálta az evés utáni úszásról szóló tudományos irodalmat, és megállapította, hogy a szabadidős és a versenyúszás során „sem fordult elő halálos baleset vagy fulladás” emiatt.

Jelenleg tehát nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná az úszás előtti étkezés és a fulladás közötti összefüggést. Arra azonban fontos felhívni a figyelmet, hogy az evés utáni mozgáshoz, ugráláshoz hasonlóan akár az úszás vagy pancsolás is felkavarhatja a gyomrot, ami rosszulléthez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik