Élő Belföld

A pedofilbotrányról kérdezték az egyik műsorvezetőt a köztévé választási vitáján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Így zajlott a közmédia által szervezett EP-listavezetői vita a Várkert Bazárban.

18 év után először szervezett és közvetített választási vitát az állami média csütörtökön, amelyen az európai parlamenti választáson szereplő pártok listavezetői vettek részt. De nem csupán a vita számított magában rendkívüli eseménynek, hanem az is, hogy ezzel egyidőben, ugyanarra a helyszínre tüntetést szervezett Magyar Péter és a Tisza Párt.

  • Különösebb feszültségek nélkül zajlott az európai parlamenti listavezetők vitája a köztévén, bár a szó szoros értelmében a szabályok miatt nem tudtak vitatkozni a felek.
  • A felszólalók három körben – Európa biztonsága, migráció, mezőgazdaság és/vagy jogállam-demokrácia – fejthették ki a gondolataikat.
  • Az ellenzéki felszólalók többször elmondták, hogy a köztévé állandó nézői most olyan dolgokat is hallhatnak, amelyet máskor nem, mert az ellenzéki hangok nem szólalhatnak meg a közmédiában.
  • Donáth Anna a pedofilbotránnyal kapcsolatban kérdezte a vita egyik műsorvezetőjét, aki korábban Novák Katalin munkatársa volt.
  • A Várkert Bazár előtt tüntetést szervező Magyar Péter még a vita előtt közölte, hogy feljelentette Orbán Viktort.
  • Deutsch Tamás dollárbaloldalozott, Toroczkai László a saját Youtube-csatornáját reklámozta, az MKKP küldöttje viccelődött, Ungár Péter pedig már a legelső felszólalásában előre elnézést kért mindenkitől.

Vége Magyar Péter rendezvényének

Békésen zajlott Magyar Péter tüntetése, amit a Várkert Bazár elé, az MTVA választási vitájának helyszínére szervezett a Tisza Párt.

A fáklyák időközben nagyrészt csonkig égtek, a párt szimpatizánsai elkezdtek elvonulni.

Néhány száz ember maradt még, a hangulat szolid utcabálra emlékeztetett este tíz után.

Olvasóink figyelmét köszönjük.

A kézfogós összekapaszkodás sem maradt el

Magyar Péter tüntetéseinek szinte kötelező rituális eleme lett, hogy a végén a szimpatizánsok magasba emelt kezekkel összekapaszkodnak. Ez történt most is. Magyar elmondta az ilyenkor szokásossá vált szlogenjét is:

Lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat.

A Kossuth-nóta és a Tavaszi szél…  kezdetű népdal is elhangzott, ahogy a Nemzeti dal éneklése is szinte kötelező eleme lett a Magyar Péter-féle tüntetések koreográfiájának.

Fáklyák kerültek elő.

Magyar Péter: „a NER csúszkál, mint malac a jégen”

A tévévita után Magyar Péter újra színpadra állt a Várkert Bazár előtt. A vitát „bohózatnak” minősítette, és Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP csúcsjelöltjét bírálta.

Magyar azt mondta, nem tudja, kint milyen volt a hangulat, de odabent „fagyos”.

Szép volt, Peti!

– skandálták erre a tüntetők.

Magyar Péter a színpadon arra kérte a jelenlévőket, hogy „ne lankadjanak”, mert 14 éve nem volt ilyen. Szerinte

„a NER csúszkál, mint malac a jégen”.

Magyar azt mondta, „már kiszabadult a szellem a palackból és nem lehet visszazárni, már senki nem fél”.

Mohos Márton / 24.hu

Véget ért a vita

Az esemény meglepően békés mederben zajlott, provokációnak nyoma sem volt, leszámítva Márki-Zay Péter közbevetéseit.

Az ellenzéki politikusok félelme ugyanakkor bejött: nem tudott érdemi vita kialakulni, leginkább szétaprózott kortesbeszédeket hallgathattak végig a nézők. Ez magával vonta azt is, hogy senki – így Magyar Péter sem – tudott igazán kiemelkedni a többiek közül.

Főbb üzeneteit Márki-Zay Péter később az X-en is nyomatékosította.

Bruti: sajnáljuk, hogy el kellett viccelni a vitát, de nem mi kezdtük a viccelődést

Róna Péter egy percben foglalta össze a Jobbik programját: többek mellett felszólalt az oroszbarát politika ellen, megismételte, hogy létre kell hozni rendszerszintű együttműködést az EU és az önkormányzatok között, illetve hangsúlyozta, hogy a magyar béreket fel kell zárkóztatni EU-s szintre.

Magyar Péter hiszi, hogy a Tisza Párt hazahozhatja az uniós támogatások milliárdjait, ellenben a Fidesszel. Szerinte ha az emberek a Fideszre szavaznak, arra szavaznak, hogy az ország megmaradjon egy családi részvénytársaságnak, ha viszont a Tiszára szavaznak, lépésről-lépésre, tégláról-téglára visszaveszik az országot. Petőfi Sándor Föltámdadott a tenger című versének záró soraival zárta ő is a felszólalását.

Bruti sajnálja, hogy el kellett viccelni a vitát, de reméli, hogy az emberek tudnak a sorok között olvasni. Szerinte nem ők kezdték ugyanakkor a viccelődést, hanem a közmédia, ami ilyen kereteket termetett. „Egy perceket kaptunk arra, hogy egymásra reagáljunk, ez tényleg vicc” – mondta. Ő is megismételte, amit Dobrev Klára: kéri az embereket, hogy nézzék majd az ATV vitáját, ahol Le Marietta képviseli a Kutya Pártot.

Toroczkai elszámoltatást ígért, és arról beszélt röviden, hogy átverés volt az, hogy az Európai Ügyészség bármilyen problémát megoldana.

Ezzel véget ért a közmédia 2024-es EP-listavezetői vitája.

Látvanyos a rendőri készültség a Várkert Bazárnál

A Döbrentei tér és a Félix étterem között legalább tíz rendőrségi furgont számoltunk össze, és nagyjából ugyanennyi járőrkocsit is.

A Döbrentei tér és a Várkert Bazár közötti Sándor Móric lépcsőn, a kordonok mögött húsz egyenruhás, a Félix étterem fedezékében szintén nagyjából húsz készenléti rendőr várakozott, a Várkert Bazár elé felhúzott kordon mögött és körül szintén ugyanennyi.

Pedig a rendezvény békés. A térről kiszorult DK szimpatizánsok egy része itt, Magyar Péter színpadja mögött várakozik a pártzászlókkal.

Donáth Anna a számonkérte Volf-Nagy Tünde műsorvezetőt

Jön a zárókör, a kiírás szerint a résztvevők most reagálhatnak egymás szavaira, fejenként egy percben.

Huszár Viktor szerint Magyarország jövőjével nem viccelhetünk már, az pedig nem ideológiai kérdés, hogy miből lesz pénz. Szerinte egyébként jó ötletek hangoztak el ma este, de mégis inkább szakmai oldalról kellene megközelíteni a problémákat. Máté Péter-idézettel búcsúzott.

Ungár Péter szerint „jó, hogy volt egy ilyen beszélgetés”, és lehet kicsit jobb a politika, ha többször leülünk egymással így vitázni, érvelni. Szerinte van helye ilyen politikának itthon, és azoknak az embereknek is, akik olyan politikát csinálnak, amitől nem kap gyomorgörgyöt az átlag újságolvasó.

Dobrev Klára szerint egy dolgot lehetett ma este látni: hogy a politikusok tudnak felváltva monológokat mondani. Külön kiemelte, hogy tisztességgel végig hallgatta még Deutsch Tamás sületlenségeit is. Ezután pedig megkért mindenkit, hogy kövessék majd az ATV vitáját is, ami reményei szerint igazi vita lesz. Várja Deutschot és Magyar Pétert is. Németh Balázs végül megjegyezte, itt is megvolt a résztvevők számára a lehetőség, hogy reagáljanak egymásra.

Pekárné hisz benne, hogy az új ellenzék józan hangja a Második Reformkor, ezért bármikor készek bárkivel vitázni, akár az átlagemberrel is.

Márki-Zay Péter vallja, hogy a jövő a béke embereié, és ők tényleg a békét képviselik, szemben azokkal az emberekkel, akik Csádba viszik a katonáinkat. Toroczkai Lászlóhoz fordult, kiemelve, nincs kétsége afelől, hogy Putyint támogatja, majd Vona Gábornak (2RK) is üzent, hogy amikor legutóbb lehetősége volt, egy orosz kémet juttatott az Európai Parlamentbe.

Donáth Anna felidézte a kegyelmi ügyet, majd Volf-Nagy Tünde műsorvezetőhöz fordult, aki nemrég még Novák Katalin tanácsadója volt. Azt kérdezte tőle, hogy Orbán Viktor adott-e utasítást a kegyelmi döntés aláírására K. Endre ügyében. Volf-Nagy Tünde nem válaszolt, mégpedig azért nem, mert ő nem a vita résztvevőjeként volt jelen.

Deutsch Tamás szerint teljesen mindegy, mit mondanak most a baloldali pártok, mert ha bejutnak az EP-be, a finanszírozóik követeléseit fogják teljesíteni. Közben Márki-Zay Péter végig keresztbe beszélt, azt ismételgette, hogy „Csád, Csád, Csád”.

Kenyeret együnk vagy akkumulátort

Deutsch Tamást még kellemetlenebb élőben hallgatni, mint a Facebookon látni a bejegyzéseit, amit tovább lehet tekerni – szúrt oda a fideszes képviselőnek Tóth Imre. Majd új folytatta, hogy Magyarország mezőgazdaságai adottságai kiválóak, de a 40 aranykoronás földjeinkre akkumulátorgyárak épülnek, az akkumulátorokat pedig nagyon nehéz lenyelni, a kenyérrel ellentétben.

Toroczkai álláspontját a mezőgazdasággal kapcsolatban ismét nem hallhatjuk a témában, helyette megint a videóját ajánlgatja. Ezután azt állítja, hogy a magyar rendőrök nem tudnak fellépni az illegális bevándorlókkal szemben bizonyos európai parlamenti pártcsaládok miatt, de a Mi Hazánk majd ezt megoldja olyan szélsőjobboldali pártokkal összefogva, mint a német AfD.

Előkerült a „pedofidesz”

A jogállamisági duma egy ócska politikai színjáték – kezdte Deutsch Tamás és ezzel tulajdonképpen meg is erősítette Donáth hozzászólását. Deutsch szerint a jogállamisági eljárás nettó politikai zsarolás, és a „dollárbaloldal” ezt támogatta azért, hogy megakadályozza az uniós pénzek kifizetését. A fideszes politikus szerint emiatt nem juthattak volna hozzá a magyar pedagógusok a béremelésükhöz.

Ezután – a hang alapján – Márki-Zay Péter közbeszólt, hogy „pedofidesz”, de a műsorvezetők szó nélkül hagyták.

Róna Péter szerencsétlen tákolmánynak nevezte az alaptörvényt, amelyet teljesen át kell írni, ha összhangba szeretnénk hozni a magyar jogszabályokat az uniós törvényekkel. Meg kell fogalmazni, hogy melyek azok a feladatok, amelyeket más tagállamokkal, és melyek azok, amelyeket egyedül akarunk megoldani. A mezőgazdaságról szólva elmondta: nagyon komoly vízügyi probléma előtt állunk, európai szinten kell megoldani.

A kormány család-, gyerek- és vidékbarátnak mondja magát, mégis drasztikusan visszaesett a családi gazdaságok száma – hívta fel a figyelmet Magyar Péter. Kiürül a magyar vidék, bezárják a vidéki szülészeteket, önök tönkretették a magyar méhészeket – folytatta. Tiborcz István most szerezte meg a kecskeméti konzervgyárat, tette hozzá. Azon kell dolgozni, hogy ne tűnjön el a magyar agrárium.

Márki-Zay: Még Orbán barátai is fellázadhatnak

Hiába beszél a kormány a szuverenitásról, nem harcol a magyar önálló élelmiszerellátásért – mondja Pekárné Farkas Emese. Erre lenne szükség, nem a magzatkárosító akkugyárakra. A Második Reformkor a termőföldek mellett a termálvizeket is felhasználná a mezőgazdaság felvirágoztatására.

Ha majd elmaradnak a földalapú támogatások is a jogállami eljárások miatt, akkor Orbán Viktor barátai is fel fognak lázadni – jegyezte meg Márki-Zay Péter. Nála került elő először ebben a körben az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, amelyet a Mindenki Magyarországa támogat.

A jogállamiság nem szól másról, hogy vannak szabályok, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ahol nincs jogállam, ott az erősebb fenyegeti a gyengét – mondta Donáth Anna, aki a köztévé nézőinek szeretné elmagyarázni, hogy a jogállamiság nem egy pejoratív értelemben vett liberális dolog. A jogállamiság védelme egy igazi nemzeti ügy – tette hozzá.

Brazil jégsaláta és Sulyok Tamás

Az utolsó körben a mezőgazdaság és a demokrácia-jogállam témák közül választani.

Huszár Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Magyarország rengeteg pénzt kap mezőgazdasági támogatások során, egy holland gazda ötször annyit érő terméket tud előállítani. Hogy lehet az, hogy Magyarországnak importálnia kell zöldséget és gyümölcsöt, mert úgy olcsóbb? Mintafalukat, mintagazdaságokat kell létrehozni, amely elősegítheti a falvak, kkv-k fejlődését.

A magyar termőföld kiváló, de nem tudjuk használni az EU-ban a közös agrárpolitika miatt, amely egyre rosszabb, egyre drágább élelmiszert hoz létre – mondta Ungár Péter. Ezt kellene megszüntetni. Nem tudtuk versenyképessé tenni a magyar gazdaságot, mert a kis gazdaságok helyett az agrárlobbi kapja meg a pénzeket, és hozzátette, hogy a brazil jégsaláta olcsóbb, mint a magyar.

Dobrev is összevonja a két témát, mégpedig úgy, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyét hozza elő. Dobrev szerint Sulyok egy „köztörvényes bűnöző”, aki ügyvédként pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. Állítása szerint Szeged környékén összesen több mint ezer hektárnyi termőföld került strómanokon és úgynevezett zsebszerződéseken keresztül külföldiekhez, amiben három-négy ügyvéd játszott közre, köztük az államfő.

Békés a vita

Ahhoz képest, milyen indulatok és kommentárok előzték meg az eseményt, kimondottan békés a vita. A szereplők nem vágnak egymás szavába, Németh Balázsnak eddig csak egyszer kellett fegyelmeznie, a szót még senkitől nem vonták meg.

Magyar Péter Deutschnak: Ez egy drog, ne szokjanak hozzá!

Róna Péter nem osztja az EU nézeteit migrációs kérdésben, szerinte minden országnak megvan a joga ahhoz, hogy eldöntse, kit enged be, kinek ad menedékjogot, kit enged letelepedni. Ugyanígy nem támogatja a letelepedési-kötvény bizniszt és a vendégmunkások betelepítését sem. Egykori ’56-os menekültként határozottan elítélte a menekültekkel szembeni féktelen hangulatkeltést és gyűlölködést, szerinte keresztény ember ilyet nem tesz.

Magyar Péter és a Tisza Párt elítéli az illegális migrációt, támogatja ugyanakkor a déli határkerítés megtartását. Deutsch Tamásnak szegezte a kérdést, hogy miként engedhetett ki a kormány ennyi embercsempészt a börtönökből és hogy hozhattak be ennyi vendégmunkást. Magyar szerint ezek elképszető társadalmi feszültségeket szülnek. Pekárnéhoz hasonlóan ő is arról beszél, hogy tömegével hagyják el a fiatalok az országot, és ahelyett, hogy a kormány ezt a problémát próbálná orvosolni, inkább gazdasági bevándorlókkal tölti meg az országot. „Ez egy politikai drog, ne szokjon hozzá” – mondta még, szintén Deutschnak.

Bruti is a kivándolrásról beszélt, egyebek között arról, hogy orvosok hagyják el az országot. Felvetette, hogy a távozó orvosoknak a betegeiket is magukkal kellene vinniük, a költségvetésnek is jót tennének ezzel, ami nem olyan rég „fejre állt, mint a bili”. Azt viszont remek manővernek tartja, hogy a kormány átnevezte a migránsokat vendégmunkásokra.

Toroczkai büszke rá, hogy a többiekkel ellentétben ők nem változtatják időről időre a politikai nézeteiket, ő már az első menekült hullám idején is azt mondta, amit most, miközben a Fidesz a migráció témájából is színházat csinál. Szerinte mindeközben a magyar rendőrök az életüket kockáztatják, amikor a déli határnál rájuk lőnek az embercsempészek a szerb oldalról. Emlékezetetett arra, hogy a DK eltörölte volna a határkerítést, majd utolsó másodperceiben a kormány vendégmunkás-projektjét ítélte el.

Nem vevők Deutsch Tamás migránsozására a Tisza Párt szimpatizánsai

Amikor Deutsch Tamás a „migránsok szervezett betelepítéséről” beszélt, és arról, hogy az ellenzéki pártok ezt „azért támogatják, mert külföldről finanszírozzák őket”, a Várkert Bazárnál megmaradni sem lehetett a szimpatizánsok dühös hurrogásától.

Magyar Péter inkább a kivándorlást tartja problémának.

Deutsch Tamás migransozása alatt olyan mondatokat lehetett hallani a tömegből, hogy „kokaint neki”, „hosszú hajú ficsúr, buzi” és hasonlók.

A Magyar Péterrel rokonszenvező budapesti tüntetők lathatóan nem díjazzák a Fidesz-KDNP kampányszövegeit.

Donáth Anna: a Momentumnak köszönhető, hogy Magyarország nincs államcsődben

Pekárné Farkas Emese szerint az igazi probléma nem a be-, hanem a kivándorlás, aminek az oka a fiatalellenes politika, ami egy ránk maradt orbáni/gyurcsányi örökség. A témához csak lazán kapcsolódik, azt azonban elmondta, hogy a 2RK ajánlata az, hogy olyan országot teremtenek, ahol a fiatalok jól érzik magukat.

Márki-Zay Péter szerint Magyarország nem előre megy, hanem hátra, a Fidesz pedig az összes létező választási ígéretét megszegte. Példaként említette az árak elszállását, a magyar katonák külföldre küldését és azt, hogy tele van az ország vendégmunkásokkal. Kiemelte, hogy a letelepedési-kötvény biznisszel bűnöző migránsokat telepített be az Orbán-kormány Magyarországra. Keleti bérek helyett nyugati béreket akar Magyarországon, hogy ne kelljen vendégmunkásokat hozni az országba.

Donáth Anna szerint nincs a magyarok tíz legnagyobb problémája között a migráció, nem úgy a gazdasági helyzet. Ezután a köztévé nézőihez szólt, arról tájékoztatva őket, hogy

a Momentumnak köszönhető, hogy idén nem következett be államcsőd Magyarországon,

mivel ők voltak azok, akik megakadályozták, hogy idén olimpiát rendezzünk, mert az szerinte csődbe vitte volna az országot.

Jön Deutsch, ismét a kormány paneljeivel: Soros-hálózattal, hátba támadó baloldallal és illegális migránsokkal. Felelevenítette, hogy a DK aláírásgyűjtsébe kezdett a betelepítési kvóta érdekében. Kimondta, hogy Soros György áll a menekültügy hátterében, amit a dollárbaloldal támogat, mert a Soros-hálózat ezt írja elő nekik.

Ingyen sör, ingyen fagylalt

Magyar Péter rendezvényén ingyen fagylalt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt piknikjén ingyen sör várja az érdeklödőket.

A fagylaltból látszólag kifogyhatatlan készlet áll rendelkezésre, de a Kutya Párt ingyen söréből este kilenc előtt alig fél tálca maradt.

A Kutya Párt rendezvényén, a Döbrentei tér árnyas fái alatt növekedett a résztvevők száma, de így is mérsékelt maradt a hangulat.

A Várkert Bazár előtti rendezvény inkább emlékeztet egy tüntetésre.

Dobrev Klára mégis hozzászólt a témához: Orbánról és az embercsempészekről beszélt

Jön a második témakör, a bevándorlás, menekültügy.

Huszár Viktor (MEMO) szerint Magyarország egy átjáróház kelet és nyugat között, kérdés csak az, hogy jó-e ez így, hiszen migráció és migárciós között is van különbség. Puskás Ferenctől kezdve a zsidó származású Nobel-díjasainkig azokról az emberekről beszél, akik bár nem magyar származásúak, de tudtak integrálódni és öregbítették az ország hírnevét. Szerinte viszont az a migráció, ami most zajlik, Észak-Afrikából Európa felé, nem ilyen népességmozgás, azok az emberek nem tudnak integrálódni, ezért inkább ott helyben kellene segíteni, nem idehozni a problémát.

Ungár szerint nincs olyan emberi jog, hogy mindenki ott él, ahol szeretne, de a menekülteket be kellene fogadni. Az LMP listavezetője inkább a migráció kiváltó okairól beszélt, azon belül is a klímaváltozásról. Szerinte a megoldás a nagyvállalatok megadóztatása lenne, mert a kisemberek nem tudnak önmagukban, érdemben küzdeni a klímaváltozás ellen. Szerinte összességében nem lehet úgy beszélni a migrációról, ha nem beszélünk a természetvédelemről, az LMP viszont erről beszél.

Dobrev Klára pedig arról beszélt, hogy az Orbán-kormány több ezer embercsempészt engedett ki a börtönökből, miközben állítólag rendet akar tenni a határon. Ezzel a miniszterelnök szerinte félelmet és káoszt kelt az országban, teszi mindezt azért,

mert Orbán imádja a káoszt.

Ezután a felemlegette, hogy a kormány nagyüzemben hozza be az országba a vendégmunkásokat, miközben a magyar embereket elbocsátják munkahelyeikről.

Harci kutyák és orosz hekkerek

Nem vagyunk egy harci kutyák, mi nagyon szeretjük a békét, és fontosnak tartjuk a kiberbiztonságot, és ha már az orosz hekkerek úgyis ki-bejárnak a külügyminisztériumból, fel kéne venni őket – vetette fel Tóth Imre Bruti. További ötlete, hogy ha már a kormány úgyis megállította Brüsszelt, akkor itt az ideje, hogy kerítést vonjanak köré.

Toroczkai László egy, a vita előtt feltöltött videóját ajánlgatja immár másodszor, és szerinte az elmúlt 25 perc teljesen felesleges volt, mert nem parlamenti, hanem EP-választás lesz. Mindenki a háborút fokozza, kivéve a Mi Hazánkot.

Mohos Márton / 24.hu

Orbán EU-ellenes politikája Oroszország érdekeit szolgálja

Deutsch Tamás szerint vannak háborúpárti politikusok az EP-ben, mert a dollárbaloldali képviselők megszavaztak minden háborúpárti kezdeményezést, vagyis hogy fegyvereket küldtek Ukrajna megsegítésére. Ezután a fideszes képviselő Soros György embereinek nevezte a többi képviselőt.

Orbán EU-ellenes politikája nem a békét, hanem Oroszország érdekeit szolgálja és hátráltatja az egységes európai biztonságpolitika kialakítását – jelentette ki Róna Péter. Arra kért mindenkit, hogy utasítsák el az orbáni külpolitikát és arra kérte Magyar Pétert, hogy gondolja át azt, hogy támogatni akarja-e az orbáni külpolitikát, ahogy eddigi megszólalásai alapján tette.

A Fidesz azt hazudja, hogy aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti, eközben a kormány több száz magyar honvédet küld Csádba, ahol véres háború zajlik – üzente Deutschnak Magyar Péter, és megemlékezett arról is, hogy az utóbbi időszakban számos jól képzett honvédet küldtek el. Magyar jelezte, hogy fideszes politikusok azok, akik a sorkatonaság visszavezetéséről beszéltek.

Karsai Dániel is szóba került

Pekárné Farkas Emese azt kérdezi Deutsch Tamástól, hogy mi számít hazaárulásnak, ha az nem, hogy a kormány átvilágítás nélkül külföldieknek biztosít szabad mozgást a letelepedési kötvényeken keresztül. A Második Reformkor népszavazást indít arról, hogy kiárusítsák-e a lakásokat, vagy induljon ökoszociális lakásprogram.

Attól, mert valamivel telekürtölik a sajtót, attól még nem lesz igaz: Magyarországon senki nem akar háborút – jelentette ki Márki-Zay Péter, és felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban egyedül Szijjártó Péter nem szavazta meg az ukrán béketervet. Ugyanakkor mégis van olyan, aki magyar fiúkat küld háborúba, az pedig Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia.

Németh Balázs ezután felhívta Márki-Zay figyelmét arra, hogy ne mondjon olyan dolgokat, amelyekkel sértené a közízlést.

Donáth Anna szerint a biztonságot az jelenti, hogy mindenki élhet a szabadságjogokkal, és ilyen az életvégi döntéshez való jog. Donáth elmondta, hogy nemrégiben meglátogatta az ALS nevű halálos betegségben szenvedő Karsai Dánielt, akinek a kérését tolmácsolta. Ezek szerint minden olyan beteg, aki teljesen a tudatában van a döntéseinek és elviselhetetlenül szenved valamilyen betegségéből, hadd dönthessen szabadon arról, hogy véget vet az életének.

A Várkert Bazár középső lépcsősoráig állnak a tüntetők

Amint korábban is írtam, nem ez a valaha volt legnagyobb tüntetés, amit Magyar Péter pártja, a Tisza Párt szervezett.

Létszámbecslésre nem vállalkoznánk, de úgy tűnik, viszonylag mérsékelt az érdeklődés. A tüntetés résztvevői nagyjaból a Várkert Bazár középső lépcsősoráig állnak. Utána csak szórványosan látni bámészkodókat.

Orbán egy trójai faló

Az első téma: az Európai Unió biztonsága.

Huszár Viktor elmondta, hogy a nagyapját az oroszok hurcolták el és ez nem történhet meg újra. Senki sem akar harmadik világháborút, Ukrajnában honvédő háború zajlik. A Megoldás Mozgalom pedig közös európai hadseregben hisz.

Sutba kell dobni az EU-t átszövő naivitást – kezdte beszédét Ungár Péter. Európa békéjét a NATO tartja fent, de ez nem lesz mindig így, ezért az EU-nak erre fel kell készülnie úgy, hogy egyszer végre komolyan veszi a védelmét és létrejön a közös európai hadsereg. Az USA és Kína mellett az EU-nak közvetítő szerepet kell játszani.

Európa szégyenét úgy hívják, hogy Orbán Viktor, jelentette ki Dobrev Klára majd olyan trójai falóhoz hasonlította a kormányfőt, akibe az oroszok beleraktak egy lehallgatókészüléket. Dobrev hozzátette: senki nem akarja visszaállítani a sorkatonaságot. Hozzátette azt is, hogy egy szociálisan erős Európa tudja csak megvédeni a polgárait.

Deutsch Tamás az első, aki kifutott az időből, Ungár Péter előre elnézést kért mindenkitől, Toroczkai szégyenről beszélt

A Megoldás Mozgalom jelöltje kezdi az első, bemutatkozó kört. Huszár Viktor kezdésként arról beszélt, hogy profi politikusokat lát maga körül, ezért egy kicsit idegenül érzi magát a stúdióban. Politikusok helyett szakembereket akar látni Európában.

Ungár Péter szerint a politika lehet alapvetően jó dolog, de attól tart, hogy a mai vita nem lesz egy jó élmény, ezért már előre elnézést kért a nézőktől, választóktól.

Dobrev Klára kijelentette, hogy a rendelkezésére álló időt arra fogja felhasználni, hogy az Orbán-rendszer visszásságaira hívja fel a figyelmet, miként szegényítette el a miniszterelnök az országot, és miként tette gazdaggá a saját köreit.

Pekárné Farkas Emese (2RK) szerint egy második középkorban élünk jelenleg, de van remény arra, hogy eljöjjön a második reformkor is. A fiatalokban látja a jövőt, ezért szerinte abba kell hagyni a fiatalellenes politikát.

Jön Márki-Zay Péter, ő az elszámoltatás fontosságáról beszélt, és arról, hogy ők eddig mindig fillérre pontosan elszámoltak a kampánytámogatásaikkal, még a titkosszolgálatok sem találtak ezekben kivetnivalót soha.

Donáth Anna szerint a propaganda szereti őt patás ördögnek beállítani, ezért inkább eljött a közmédiába személyesen, hogy megmutassa, miként képviseli valójában a magyar emberek érdekeit az európai parlamentben. Ő is kihangsúlyozta, hogy „vicc ezt a vitát vitának nevezni”.

Deutsch Tamás előbb felmondta a kormány kommunikációs paneljeit háború és béke témájában, majd Dobrev Klárához fordult azzal, hogy Gyurcsányék hazudtak reggel, éjjel meg este, Magyar Péternek pedig a szemére vetette, hogy titokban hangfeltévelt készített a feleségéről. Ő volt az első, akire rá kellett szólni, hogy lejárt az ideje.

Róna Péter létrehozná a rendszerszintű kapcsolatot a magyar önkormányzatok és az EU között és felzárkóztatná a magyar béreket az EU-s szintre.

Magyar Péter ismét elmondta, hogy 14 év után a Tisza Párt volt az, ami el tudta érni, hogy legyen újra közmédiás vita, majd azt is megismételte, hogy ő igazából Orbán Viktorral és Gyurcsánnyal akart volna vitázni. Ismét kihangsúlyozta Deutsch Tamás dologtalanságát.

Bruti üdvözölte mind a 18 állandó M1 nézőt, örül neki, hogy itt lehet, ha már a rádiókabaréból ki van tiltva. Ezután arra kérte a műsorvezetőket, hogy az őt vevő kamera sorozatszámát olvassák már le, nehogy egy körözött kamera legyen az véletlenül. Maradt még pár másodperce, abban az időben külön üdvözölte Németh Balázst.

Toroczkai László zárja a sort, aki szerint szégyenletes, hogy ekkora cirkusz lett a kampányból. Felhívta a figyelmet, hogy feltöltötte a YouTube-csatornájára a párt programját, amit most úgysem tud egy percben bemutatni.

Deutsch Tamás és Toroczkai Laszló kapta a legnagyobb kifütyülést Magyar Péter szimpatizánsaitól

A tévévita indítása előtt a jelöltek bemutatkozáskor Magyar Péter szimpatizánsai tapssal, füttyel, hurrogással reagáltak a jelöltekre a Várkert Bazár előtt.

A legnagyobb ovációt a várakozásoknak megfelelően Magyar Péter kapta. Dobrev Klárát lehurrogta ugyan a tömeg, de messze nem olyan hangosan, mint Deutsch Tamást, a Fidesz-KDNP listavezetőjét. Vele holtversenyben Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke kapta a leginkább negatív reakciót, bár őt inkább kifütyülték, mint lehurrogták.

A reakciók alapján az LMP-s Ungár Péter sem számíthat a Tisza Párt szimpatizánsainak kifejezett jóindulatára.

Márki-Zay Péter, akinek a pártzászlója továbbra is a magasban van, tapsot is kapott.

Donáth Annára, A Momentum elnökére reagált a tömeg a legkevésbé a vezető jelöltek közül, de szorványos tapsot ő is kapott a bemutatkozására.

Deutsch Tamás bemutatkozasát hallani sem lehetett a tüntetők dühös skandálásától: „Mocskos Fidesz!”

Mohos Márton / 24.hu
Olvasói sztorik