Belföld

61 éve értek véget a harcok Budapesten

Megemlékezést tartott Budapest felszabadulásának 61. évfordulója alkalmából a XIII. kerületi, vizafogói mártíremlékműnél a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ).

Megemlékező beszédében Kiss Péter kancelláriaminiszter hangsúlyozta, tennünk kell annak érdekében, hogy mindaz, ami az akkori rémisztő időszakhoz vezetett, a mai ember fejében ott legyen nemcsak tanulságként, hanem egy olyan közös erőként, összefogásként, ami alapján a jövőt, a hétköznapokat építjük. A II. világháború budapesti befejezésének évfordulója kapcsán arról is szólt, hogy a visszaemlékezés nemcsak ilyen alkalmakkor, hanem a hétköznapokon is szükséges. Az emlékműnél, amelynek eredetije Mauthausenben áll, felidézte, hogy annak idején 600 ezer honfitársunk lelte halálát a koncentrációs táborokban.

A beszédet követően az emlékmű lábánál a Miniszterelnöki Hivatal, a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a belorusz és a horvát nagykövetség, valamint több civil szervezet, párt képviselői, illetve magánszemélyek helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik