Belföld

Két és fél millióba került az álfogvatartott

Két és fél millió forintos kárigénye van a büntetés-végrehajtásnak azzal a férfival szemben, aki más helyett töltötte le szabadságvesztését a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, ezt polgári peres úton szeretnék érvényesíteni.

Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese elmondta, az álfogvatartott személyazonosságának megállapítása miatt ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen. Hozzátette: a bűncselekmény minősítése a rendőrség dolga.

Mivel feltételezhető, hogy a férfi hamis irattal igazolta magát elítéltként, felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja, illetve az eset kapcsán a bűnpártolás gyanúja is.

A BVOP múlt hét szerdán, egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést.

Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott 11 hónap letöltését követően szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből. Fogvatartása 2,5 millió forintba került, ami napi mintegy 7400 forintot jelent „teljes ellátással”, őrzéssel együtt.

A fogvatartott kiszabadulása után telefonon értesítették az intézet parancsnokát arról, hogy aki szabadult, nem egyezik meg azzal a személlyel, akinek a szabadságvesztést le kellett volna töltenie.

Az esetet követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is vizsgálatot indított. Előbbi a jogszabályi háttérre, utóbbi az önként bevonuló, úgynevezett első bűntényes fogvatartottak személyazonosságának felülvizsgálatára irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik