Élő Nagyvilág

Az oroszok azt állítják, hogy elfoglalták Szoledárt

Maxar Technologies / AP / MTI
Maxar Technologies / AP / MTI
  • Az oroszok által beiktatott donyecki tisztviselő szerint kis ellenállási csoportokkal harcolnak Szoledarban.
  • Több száz civil rekedt az ostromlott Szoledarban.
  • Zelenszkij ígéretet tett arra, hogy minden szükséges fegyvert megkapnak Bahmut és Szoledar védői.
  • Fehéroroszországból érkező rakétatámadásokra figyelmeztet az ukrán légierő parancsnokság.
  • A háború csütörtöki történéseit itt tudja visszaolvasni.

Az ukránok szerint viszont még mindig tartják Szoledart

Folyatódnak a harcok a Donyeck megyében lévő Szoledar városért – közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében, cáfolva ezzel az orosz védelmi minisztérium bejelentését, miszerint az orosz erők elfoglalták a települést

Bahmut irányában az ellenség a nap folyamán lőtte Szpirne, Bilohorivka, Rozdolivka, Jakovlivka, Szoledar, Kraszna Hora, Bahmut, Kliscsijivka, Kurdjumivka, Druzsba és Pivnicsne településeket. A harcok Szoledarért folytatódnak

– írta a vezérkar.

A kijevi katonai vezetés jelentése szerint pénteken az ukrán légierő kilenc csapást mért az orosz erők felvonulási területeire, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy parancsnoki állást, hat katonai gócpontot, egy légvédelmi rakétarendszert és három ellenséges lőszerraktárt találtak el. A nap folyamán az orosz hadsereg két rakétacsapást mért a donyecki régióban található Kosztantyinyivka polgári infrastruktúrájára, valamint nyolc légicsapást az ukrán csapatok állásaira. Ezen felül az orosz erők több mint negyven támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

(MTI)

Az oroszok szerint elfoglalták

Csütörtök este befejeződött a sikeres támadó műveletek folytatása szempontjából fontos Szoledar város „felszabadítása” – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, valamint az, hogy az orosz légideszant-alakulatok egy másik irányból rejtett manővert hajtottak végre, és az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost.

A beszámoló szerint a város elfoglalása közben három ukrán harci repülőgépet és egy helikoptert lőttek le, a légvédelem pedig elfogott tíz, az orosz erők által elfoglalt állásokra HIMARS, Vilha és Uragan sorozatvetőkből kilőtt rakétát. Az elektronikus hadviselés eszközei elfojtották az ukrán irányítás rendszerét és megakadályozták a drónok bevetését.

A szóvivő szerint az orosz hadsereg intézkedéseinek összessége biztosította a rohamosztagok – korábbi tájékoztatás szerint a Wagner zsoldoscsoport – sikeres támadását. Mint mondta, csak az elmúlt három nap folyamán több mint hétszáz ukrán katonát és több mint háromszáz egységnyi fegyverzetet semmisítettek meg Szoledar közelében.

Konasenkov szerint Szoledar elfoglalása nyomán lehetővé válik, hogy elvágják a tőle délnyugatra fekvő Artemivszk (Bahmut) városban állomásozó ukrán csapatok utánpótlási útvonalait, majd körülzárják ezeket az erőket.

Szoledar orosz ellenőrzés alá vételét a hét elején jelentette be Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezetője. Az orosz védelmi minisztérium később közölte, hogy légideszantcsapatok északról és délről blokád alá vették a várost.

A háború előtt mintegy 10 ezres lakosú Szoledar orosz katonai elemzők szerint stratégiai jelentőségű Kijev számára, mivel a város az Artemivszk-Sziverszk erődítményvonal közepén fekszik.

Az Artemivszk (Bahmut) körül kialakult helyzettel kapcsolatban orosz oldalon egymásnak ellentmondó állítások hangzottak el pénteken. Először Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetőjének tanácsadója a Pervij Kanal állami tévécsatornán bejelentette, hogy Artemivszket műveleti szempontból bekerítették az orosz fegyveres erők, és a városért, valamint Kraszna Horáért, Klescsejivkáért és Paraskivjivkáért harcok folynak, hogy tüzérségi ellenőrzés alá vonják a Csasziv Jar-Artemivszk utat.

A Helyi Háborúk és Katonai Konfliktusok Veteránjainak Védelmi Ligáját vezető Andrej Trosev azonban korainak nyilvánította a bejelentést.

Jelenleg szó sincs Artemivszk bekerítéséről. Ha majd bekerítettük, tudatni fogjuk önökkel. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Artemivszkben senki más sincs, csak a Wagner katonai magánvállalat. Ezért egyes DNR-vezetők elbeszélései arról, miszerint Artemivszk bekerítés alatt áll, nem mások, mint az oroszok félrevezetése

– közölte Trosev Prigozsin Telegram-csatornáján.

Később Kimakovszkij elismerte, hogy elsiette a bejelentést, de hozzátette, hogy szerinte a várost hamarosan mindenképpen körül fogják zárni.

Maga Prigozsin, aki korábban azt állította, hogy Szoledarban is egyedül csak a Wagner csoport harcolt, a VKontaktye közösségi portálon tett pénteki bejegyzésben kifogásolta, hogy egyesek “megpróbálják ellopni a győzelmet” csoportjától, és lekicsinyelni a „különleges hadművelet” során szerzett érdemeit. Az RBK gazdasági hírportál szerint azokhoz is szólt, akik „megbecsülik” a Wagner tevékenységét és arra buzdította őket, hogy támogassák a harcosait, és a kommentjeikben tegyenek említést arról, hogy “léteznek és keményen dolgoznak annak érdekében, hogy az oroszok nyugodtan alhassanak”.

Prigozsin úgy vélekedett, hogy az általa vezetett magánhadseregnek jelentős kárt okozhatnak a “haderőnemek közötti harcok, a korrupció, a bürokrácia és azok a tisztviselők, akik a pozíciójukban akarnak maradni. Azt állította, hogy az utóbbi időben “aktív munka” folyik a médiában annak érdekében, hogy elhallgassák a Wagner szerepvállalását.

Konasenkov a pénteki hadijelentést ismertetve közölte, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán Kupjanszk felé haladva “mintegy húsz katonát”, három páncélozott harcjárművet és három egyéb járművet, Liman irányában több mint negyven halottat és sebesültet, négy páncélozott személyszállító járművet és három kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint húsz katonát, két páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet veszítettek.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán a jelentés szerint 105 élőerő- és hadfelszerelés-gócpontra, valamint 117 tüzérségi egységre mértek csapást, megsemmisítve egyebek között négy rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt, egy fegyvert és hadfelszerelést tároló hangárt, egy Uragan és két Grad sorozatvetőt, egy 2C1 Gvozgyika és három 2C3 Akacija önjáró tarackot, valamint három D-20-as löveget. Az orosz légvédelem lelőtt három ukrán drónt.

Az moszkvai védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2876 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7495 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 982 sorozatvetőt, 3820 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8027 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek pénteken ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

(MTI)

Ekkor léphet be Fehéroroszország a háborúba

Fehéroroszország akár be is léphet az ukrajnai konfliktusba, ha Kijev úgy dönt, hogy „lerohanja” Fehéroroszországot vagy Oroszországot – közölte az orosz külügyminisztérium egyik illetékese. Az állami médiának adott, pénteki interjújában Alekszej Poliscsuk azt mondta, hogy a Fehéroroszországgal közös orosz hadgyakorlatok célja az eszkaláció megakadályozása, de figyelmeztetett, hogy fennáll a lehetősége, hogy Moszkva legközelebbi szövetségese is csatlakozik a háborúhoz.

Jogi szempontból a katonai erő alkalmazása a kijevi rezsim részéről, illetve Fehéroroszország vagy Oroszország területének Ukrajna fegyveres erői általi megszállása elegendő ok a kollektív válaszlépésre

– idézi Poliscsuk szavait az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség.

Mint ismert, Oroszország tavaly februárban katonai gyakorlatok ürügyén több ezer katonát telepített Fehéroroszországba, mielőtt megindította volna offenzíváját. A két ország azóta megállapodott katonai együttműködésük erősítéséről, és a jövő héten közös repülőgyakorlatot terveznek tartani Fehéroroszországban.

A hadgyakorlatok felerősítették azokat a találgatásokat, hogy Moszkva a közeli jövőben felhasználhatja közeli szövetségesét arra, hogy északról újabb offenzívát indítson Ukrajna ellen, és ezzel új frontot nyisson a háborúban. Ukrán illetékesek azonban láthatóan nem számolnak komolyan a közelgő hadgyakorlatokhoz kapcsolódó fehéroroszországi támadás lehetőségével.

Volodimir Zelenszkij szerint bár Ukrajnának készen kell állnia a Fehéroroszországgal közös határon, szerdán azt mondta:

megértjük, hogy az erőteljes nyilatkozatokon kívül semmi erőteljest nem látunk arrafelé.

A fehérorosz vezetés ugyan nyíltan támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni invázióban, de többször kizárta, hogy csatlakozzon a konfliktushoz. Kijev szerint Oroszország továbbra is drón- és rakétatámadásokra használja a fehérorosz légteret.

(Al Jazeera)

Az oroszok még mindig nem tudták elfoglalni Szoledart

Az éjszakai heves harcokat követően pénteken is kitartanak az ukrán katonák Szoledarnál – szögezte le Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter a közösségi médiában tett helyzetjelentésében.

Éjszaka Szoledarban heves összecsapások folytak

– írta a tárcavezető-helyettes a Telegram-oldalán. –

Az ellenség szinte minden erejével a donyecki térség irányába fordult, és továbbra is intenzív támadásokat folytat. Harcosaink bátran próbálják megtartani védvonalaikat. Ez a háborúnak egy nehéz szakasza, de győzni fogunk

– fogalmazott Maljar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megígérte, hogy “mindent megad” hadseregének, amely továbbra is ellenáll az orosz támadásoknak Szoledarban és Bahmutban is.

Az orosz védelmi tárca pénteken azt jelentette be, hogy a támadó orosz erők előző este teljes mértékben átvették az ellenőrzést Szoledar fölött.

(MTI)

Védelmi miniszter: Ukrajna „gyakorlatilag” már NATO-tag

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter erről a BBC-nek adott interjújában beszélt pénteken. Szerinte ez akkor is így van, ha az ország jogilag nem tekinthető az észak-atlanti védelmi szövetség tagjának.

A tárcavezető úgy fogalmazott: Ukrajnát „de facto” NATO-taggá teszi, hogy megvan az ennek megfelelő fegyverzete, és e fegyvereket használni is tudja. Közölte: nem hiszi, hogy e kijelentése ellentmondásos lenne, hiszen amit mondott,

az a tényszerű igazság.

Meggyőződése ugyanakkor, hogy Ukrajna a közeljövőben jogilag is a NATO tagja lesz.

Az ukrán védelmi miniszter beszélt a Donyeck megyei Szoledar városában kialakult helyzetről is, erről azt mondta: „nagyon nehéz, de ellenőrzés alatt áll”.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy előző este befejeződött a támadó műveletek folytatása szempontjából fontos település „felszabadítása”.

Az ukrán védelmi miniszter a pénteki BBC-interjúban azt mondta: az orosz Wagner magánhadsereg több egymást követő hullámban támadta a várost, és ez sok halálos áldozattal járt.

Olekszij Reznyikov szerint a Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin gazdasági hasznot remél a város elfoglalásától, tekintettel arra, hogy ebben a térségben vannak Európa legnagyobb sóbányái.

Reznyikov szerint Prigozsinnak valamiféle bizonyítékot is fel kell mutatnia annak alátámasztására, hogy a Wagner-milícia jobb, mint a reguláris orosz hadsereg.

Szerinte a háborúban „naponta hozzávetőleg 500-600 orosz katona hal meg, az ukrán emberveszteség ennek a tizede”.

Reznyikov utalást tett arra, hogy tavasszal a hadműveletek kiújulásával számol, kijelentve: a tavasz a legjobb időszak mindegyik oldalon.

 Úgy tudjuk, hogy [az oroszok] addigra készen állnak az indulásra, és nyilvánvalóan nekünk is készen kell állnunk

– fogalmazott.

A BBC közölte, a miniszter nem ismételte meg azt az állítását, hogy Oroszország újabb offenzívát indíthat Fehéroroszország területéről. A brit médiatársaság kiemeli, hogy ezt a kijelentést az ukrán katonai hírszerzés vezetője is elvetette.

Reznyikov szerint az ukrajnai energiaipari infrastruktúra elleni orosz támadások nyomán csökkent az orosz fegyveres erők rakétaállománya, anélkül, hogy e támadások bármilyen eredménnyel jártak volna. Véleménye szerint ráadásul kifogyóban vannak az orosz rakétakészletek.

Felderítő gépeket küld a NATO Romániába

Három repülőgépet tervez Romániába küldeni a jövő héten felderítő feladatok végrehajtása és az orosz katonai tevékenység „megfigyelése” céljából – közölte pénteken a NATO.

Az AP azt írja, hogy a három felderítő repülőgép a többnyire Németországban állomásozó tizennégy gépből álló flottához tartozik. Ezeket kedden küldik el a román főváros, Bukarest közelében lévő légibázisra, egy várhatóan több hétig tartó küldetésre – olvasható a katonai szövetség közleményében.

Ezek a gépek „több száz kilométeres távolságból is képesek felderíteni repülőgépeket, ami kulcsfontosságú képességé teszi őket a NATO elrettentő és védelmi pozíciója szempontjából” – fogalmazott Oana Lungescu NATO-szóvivő a kommünikében.

Mióta Oroszország februárban megszállta Ukrajnát, a NATO megerősítette jelenlétét Európa keleti részén, többek között további harccsoportokat küldött Romániába, Bulgáriába és Szlovákiába.

Az AWACS felderítő gépek az orosz-ukrán háború folyamán „rendszeres járőrözést végeznek Kelet-Európa és a Balti-tenger térsége felett, hogy a NATO határai közelében lévő orosz harci repülőgépeket nyomon kövessék” – írják.

740 orosz katona esett el egy nap alatt

Közzé tette az ukrán vezérkar a szokásos napi orosz veszteséglistát. Ezek szerint az elmúlt 24 órában 740 orosz katona halt meg a harcokban, valamint többek között négy tankot és nyolc páncélozott járművet vesztettek.

Az orosz invázió kezdete, azaz február 24-e óta 114 ezer 130 orosz katona esett el az ukrán haderő számításai szerint. Emellett 3098 tank, 6167 páncélozott jármű, 2086 tüzérségi rendszer, 437 rakétavető, 286 harci gép, 276 helikopter szerepel a veszteségi listán.

Bár a számokat lehetetlen hiteles forrásokból ellenőrizni, független szakértők szerint is hatalmasak lehetnek az orosz veszteségek, még ha túlzóak is lehetnek az ukránok által közölt számok.

Az ukránok tagadják Szoledar elestét

Ukrajna hivatalos közleményben tagadta az orosz védelmi minisztérium Szoledar városának elfoglalásáról tett állításait.  „Nem igaz, hogy orosz kézre került volna a város. Továbbra is folyik a harc Szoledarban” – mondta az ukrán hadsereg keleti csoportjának szóvivője. Mint azt megírtuk, az orosz védelmi tárca arról számolt be, hogy deszantosok segítségével pénteken foglalták el a Bahmut melletti, a háború előtt tízezres városkát.

Szoledar elfoglalását két nappal korábban már bejelentette Jevgenyij Prigozsin is, a hírhedt zsoldossereg, a Wagner-csoport tulajdonosa, de utóbb kiderült, hogy nem mondott igazat.

Oroszok bejelentették a sóváros bevételét

Oroszország bejelentette, hogy ők ellenőrzik már sóbányájáról is ismert Szoledar városát, amiért egy hónapig harcoltak az ukránokkal – írta a BBC. Az oroszok Szoledar elfoglalását kulcsfontosságú lépésnek nevezték, mert így az ottani ukrán erőket el tudják vágni a szomszédos várostól, Bahmuttól.

Jelenleg Szoledarnál vannak a legintenzívebb harcok, mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett már el.

Az Egyesült Államok felszólította Szerbiát, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz

Derek Chollet, az amerikai külügyminisztérium tanácsosa sürgette Szerbiát, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen.

Úgy véljük, hogy mindenkinek csatlakoznia kell a szankciókhoz, ugyanis Oroszországot nem csak elítélni kell, hanem meg is kell büntetni

– nyilatkozta az Egyesült Államok megbízottja, aki egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Wagner Csoport nevű orosz magánhadsereg a hírek szerint Szerbiában és más országokban toboroz embereket az ukrajnai háborúba.

Az amerikai megbízott ezen a héten több balkáni országot érintő körútra indult, amelynek középpontjában a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálása áll, miután hetek óta fokozódik a feszültség a két ország között. Az egykori szerb tartomány 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, amit Szerbia és Oroszország nem ismer el.

(Guardian)

Így alázta meg Putyin a miniszterelnök-helyettesét

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai videó-konferenciás megbeszélésén hozta rendkívül kínos helyzetbe Dennisz Manturov miniszterelnök-helyettest, akit ráadásul főnöki pozícióját kihasználva jól meg is dorgált. Mindezt élő adásban közvetítette az orosz állami televízió, így Putyin mindenkinek meg tudta mutatni, hogy ki az úr a házban.

Putyin a repülőgép-szerződések miatt vette elő a miniszterét, ugyanis a szankciók komoly gondot okoznak az orosz repülőgépiparnak. Manturov elhaló hangon kezdi sorolni, hogy minden rendben, minden készen van, de Putyin félbeszakította, hogy „ne játssza a hülyét neki”, őt tájékoztatták arról, hogy nincsenek is szerződések, tehát tudja, hogy kamuzik.

Hamarosan orosz kézre kerül Szoledar városa

Andrej Bajevszkij, donyecki orosz tisztviselő szerint továbbra is találni ukrán ellenállási gócokat az ostromlott Szoledarban. Hangsúlyozta: az oroszok immár csaknem a teljes várost az ellenőrzésük alatt tartják, az ellenállás pedig nem jelentős.

Bajevszkij alezredes és az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság parlamenti képviselője, az orosz állami médiaügynökségnek elmondta:

Jelenleg valóban vannak még különálló, kis méretű ellenállási zsebek Szoledarban, de a mieink folytatják az ellenség felőrlését a városban. Általánosságban elmondható, hogy a hadművelet sikeresen alakult, és Szoledar nyugati külvárosa már teljes egészében az ellenőrzésünk alatt áll.

A Wagner Csoport nevű orosz zsoldossereg egyszer már azt közölte, hogy sikerült elfoglalniuk a keleti Szoledar városát, amit később az ukrán mellett az orosz vezetés is cáfolt. Az ukrán ellenállás azonban a hírek szerint sporadikus.

Csütörtökön Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kirilenko az ukrán állami tévének elmondta, hogy 559 civil maradt az ostromlott városban, akik között 15 gyerek is van.

(Guardian)

Olvasói sztorik