Élő Nagyvilág

Ukrajna két kulcsfontosságú várost is visszafoglalt

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az oroszok is elismerték, hogy kivonultak Izjumból és Balaklijából

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette az orosz erők visszavonulását Izjumból és Balaklijából, szokás szerint azonban igyekeznek úgy beállítani, mintha nem az ukrán erők meglepetésszerű ellentámadása miatt kellett volna menekülniük.

A RIA Novosztyi állami médium által közzétett közleményben a minisztérium azt állította, hogy döntés született „a Balaklija és Izjum térségében állomásozó orosz csapatok átcsoportosításáról” és „a donyecki erőfeszítések fokozásáról”, hogy „elérjék a különleges katonai művelet kitűzött céljait” és „felszabadítsák” a Donbászt. Az orosz közlemlény azt is állította, hogy számos „figyelemelterelő és demonstrációs eseményt” rendeztek annak érdekében, hogy elfedjék a „csapatok valódi tevékenységét” és lehetővé tegyék a kivonulást.

Időközben az ukrán erők már a stratégiai fontosságú Kupjanszk városát is elérték a héten indult ellenoffenzíva újabb állomásaként. A Guardian úgy fogalmaz, hogy az ukrán erők továbbra is váratlanul gyorsan haladnak előre az ország északkeleti részén, mivel úgy tűnik, hogy Kijev visszavette a stratégiai szempontból létfontosságú Kupjanszk városának ellenőrzését, és több ezer orosz katonát bekerített Izjumban.

Kitűzték az ukrán zászlót Balaklijában

Az ukrán erők pénteken foglalták vissza a Harkiv megyében fekvő Balaklija városát, a Guardian most közzétett egy videót arról, hogy az ukrán erők parancsnoka kitűzte az ukrán zászlót a visszafoglalt városban.

A város fél éven át volt orosz megszállás alatt.

Kulcsfontosságú városokat szerezhettek vissza az ukránok

A The Guardian cikke szerint Ukrajna visszafoglalta Izyumot és Kupjanszkot. A városok Harkiv városától délkeletre fekszenek Harkiv régióban, ahol az ukrán erők az elmúlt napokban jelentős ellentámadást indítottak. Elemzők szerint Kupjanszk különösen fontos logisztikai csomópont az orosz erők számára Ukrajna keleti részén. A brit védelmi minisztérium ma reggel hat órakor közzétett hírszerzési jelentése szerint az Izyum körüli orosz erők „egyre jobban el vannak szigetelve”, és az ukrán egységek „fenyegetik Kupjanszk városát”.

A városok visszafoglalására vonatkozó állításokat az ukrajnai háborúról tudósító elemzők és újságírók is megosztották az interneten.

Kijevbe utazott a német diplomácia vezetője

Váratlanul Kijevbe érkezett szombaton Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője, hogy megmutassa, Ukrajna számíthat Berlin támogatására – számolt be a német külügyi tárca. A közleményben idézték Baerbockot:

Azért mentem ma Kijevbe, hogy megmutassam, továbbra is számíthatnak ránk. Ukrajnát továbbra is támogatni fogjuk, ameddig csak szükséges, fegyverek szállításával, humanitárius és pénzügyi segítséggel.

A berlini külügyi tárca vezetőjének ez a második látogatása Kijevben azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. Számomra világos, (Vlagyimir Putyin orosz elnök) arra számít, hogy belefáradunk Ukrajna szenvedésébe – figyelmeztetett a politikus. Hangoztatta, Németország ki fog állni az ukránok mellett, nemcsak azért, hogy megvédjék a békéhez és szabadsághoz való emberi jogukat, hanem azért is, hogy megvédjék az európai béke rendjét.

Meglepték az ukránok az oroszokat

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy Ukrajna ellentámadása meglepte az orosz erőket. Hozzáteszik, hogy az ukrán csapatok 50 kilométert haladtak előre egy keskeny frontvonal mentén, és több várost is visszafoglaltak vagy körülvettek. Az ukránok most Kupianszk városát próbálják meg visszafoglalni. Ha ez sikerülne, az jelentős csapást jelentene Oroszországnak. Mivel az ukrán hadműveletek Herszonban is folytatódnak, ezért az orosz védelmi frontra nyomás nehezedik északon és délen is.

Putyin nem vesz részt II. Erzsébet temetésén

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt II. Erzsébet királynő temetésén – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken. Peszkov azt mondta, hogy bár az oroszok „tisztelik” a királynőt „bölcsességéért”, Putyin részvétele a temetésen nem lehetséges. A szóvivő hozzátette: hamarosan döntés születik arról, ki képviseli Oroszországot az eseményen.

Csütörtökön Putyin is részvétét fejezte ki a királyi családnak. A királynő 2003-ban vendégül látta Putyint és feleségét a Buckingham-palotában.

II. Erzsébet temetése várhatóan szeptember 19-én lesz.

Olvasói sztorik