Tudomány zöldövezet

Édesvízi szörnyet fogtak ki a Mekongból

Khanh Bui / Getty Images
Khanh Bui / Getty Images

A világ eddigi legnagyobb édesvízi halát, egy édesvízi óriás tüskésráját fogott ki egy férfi június 13-án a Mekongból Kambodzsában – írja az MTI.

Az állat a fejétől a farkáig majdnem 4 méter hosszú, tömege valamivel 300 kilogramm alatt van.

A fogásról a Wonders of the Mekong kambodzsai-amerikai kutatási projekt szakértői számoltak be. A korábbi rekorder egy 293 kilogrammos óriási mekongi ponty volt, amelyet Thaiföldön találtak.

A ráját egy helyi halász fogta Kambodzsa északkeleti részén, Stung Treng tartományban. A férfi értesítette kutatókat, akik a Wonders of the Mekong természetvédő munkáját népszerűsítették a folyam menti településeken. A szakértők órákon belül a helyszínen voltak, és lenyűgözte őket a látvány.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wonders of the Mekong (@mekongwonders) által megosztott bejegyzés

A rája kifogása nemcsak a rekordöntés miatt volt fontos. Zeb Hogan, a Renói Nevadai Egyetem munkatársa és a projekt vezetője az AP-nek azt mondta, reményt jelent a Mekong számára, hogy egy rája még mindig megnőhet ekkorára a folyóban.

A Mekong Kínán, Mianmaron, Laoszon, Thaiföldön, Kambodzsán és Vietnamon keresztül folyik. Számos óriási édesvízi halfajnak ad otthont, de az utóbbi években egyre nagyobb környezeti terhelést kell elviselnie. A szakértőket egy jelentős gátépítési program különösen aggasztja, a projekt súlyos kárt okozna az ívóhelyeken.

A kutatók szerint két hónap alatt ez volt a negyedik óriás tüskésrája, amelyet ugyanerről a vidékről jelentettek, mindannyian nőstények voltak. Úgy vélik, ez lehet a faj egyik szaporodási gócpontja.

A helyiek Boramynak, vagyis Teliholdnak nevezték el az egyedet kerekded formája miatt, valamint azért, mert a hold már fent járt a horizonton, amikor június 14-én szabadon engedték. A rekordért járó dicsőség mellett a szerencsés halász piaci áron kapott kártalanítást, mintegy 600 dollárt (227 ezer forintot).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik