Gazdaság

Csődvédelmet kér a Tungsram

Közleményt juttatott el ez Indexhez a Tungsram, melyben arról tájékoztatják a közvéleményt, hogy a vállalat csődvédelmet kér.

„A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény biztosította jogával élve szerdán inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira” – olvasható az Index cikkében. „Ez azt jelenti, hogy minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással az Eximbank rendelkezne. A Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit.”

A közleményben azt írják, a cég legfontosabb prioritásként kezeli munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését, ezért a vállalat szerdán egy jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.

A cég közleménye szerint mindezt azért tette, hogy „a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a béreket és adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”. A csődvédelem a gyakorlatban ugyanis nem azt jelenti, hogy egy cég teljesen tönkremegy, azaz csődöt jelent, hanem éppen ellenkezőleg, arra szolgál, hogy a bajban lévő vállalkozás ezt elkerülje.

Nem terveztük ezt a lépést, de lehetőséget ad nekünk

– fűzte hozzá a közleményben a kialakult helyzethez Jörg Bauer elnök-vezérigazgató.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Tungsram néhány hete jelentett be egy 1600 fős leépítést. Az, hogy a vállalat nagy bajban van, már egy hónappal korábban tudható volt, április elején írtuk meg, hogy a túlélésért küzd a Tungsram, mert a céget megoldhatatlan helyzet elé állították a gazdasági körülmények. Ekkor egy részleges gyárleállásról is döntöttek, az elbocsátások csak később kerültek szóba.

Kapcsolódó
„Lojálisak voltunk a végtelenségig, nem ezt érdemeltük”
Letűnt hőskor, befuccsolni látszó megújulási tervek: egy évtizede húzódik a 125 éves Tungsram válsága. A budapesti telephely négy dolgozójával és a szakszervezet elnökével néztünk be mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik