Tudomány

Élőben figyelték egy vörös szuperóriás haláltusáját

Arnaud Le Vu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Arnaud Le Vu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Egy kutatócsoport két Hawaiin lévő teleszkóp segítségével vizsgálta a fiatal szupernóvákat, ennek során figyelték meg a vörös szuperóriást utolsó 130 napján, mely a halálos detonációval végződött – írja a PhysOrg.com nyomán az MTI. „Valódi áttörés annak megértésében, hogy mi történik a nagytömegű csillagokkal a haláluk előtti pillanatokban. Ez az első alkalom, hogy láthattuk, amint egy vörös szuperóriás felrobban” – mondta Wynn Jacobson-Galán, a kutatásról beszámoló tanulmány vezető szerzője.

A Pan-STARRS teleszkóp először 2020 nyarán észlelte a halálra ítélt csillagot a belőle sugárzó nagy mennyiségű fény révén. Néhány hónappal később egy szupernóva világította be az eget. A szupernóvának a 2020tlf vagy SN 2020tlf nevet adták.Az adatok közvetlen bizonyítékkal szolgáltak a csillagot a robbanás idejében körülvevő sűrű csillagközi anyagról. Ez valószínűleg ugyanaz az anyag, melyet a Pan-STARRS megfigyelései szerint a csillag kibocsátott magából a nyár során.

A robbanás után tovább folytatták az SN 2020tlf monitorozását. Az adatok alapján meghatározták a vörös szuperóriás elődcsillagát, mely az NGC 5731 galaxisban helyezkedett el, mintegy 120 millió fényévnyire a Földtől. Tömege a Nap tömegének tízszerese volt.A felfedezés ellentmond a korábbi elméleteknek, amelyek a vörös szuperóriás fejlődéséről alakultak ki a robbanása előtt közvetlenül. Korábban ugyanis a megfigyelt vörös szuperóriások mindegyike viszonylag nyugodt volt a robbanás előtt, nem mutatták jelét erőteljes kitöréseknek vagy fénykibocsátásnak.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik