Belföld

Összeomolhat az egészségügy

Egyesületet alakítanak a súlyponti kórházak, hogy együtt tiltakozzanak a szektorban elrendelt megszorítások ellen. A kórházvezetők szerint ugyanis annyira meghúzták a finanszírozást, hogy az az ellátást veszélyezteti, és kórházak mehetnek csődbe. Van, aki szerint elkerülhetetlen az egészségügy összeomlása. A szaktárca szerint azonban épp hogy több pénz jut a kórházaknak.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesülethez eddig a 36 súlyponti kórház fele csatlakozott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jósa András Kórház igazgatója (egyben az új egyesület elnöke) az FN-nek azt mondta, bár kórházuk 39 millióval kap többet, 220 millió forinttal több a kiadása. Ez szerinte jól mutatja az Egészségügyi Minisztérium kommunikációját, a tárcának szerinte „legalábbis nem kellene azt állítani, hogy több a pénz, mikor kevesebb” – hangsúlyozta Csiba Gábor.

Az Egészségügyi Minisztérium viszont máshogy számol. Szerintük a 2008. évi bázisteljesítmény hetven százalékának megfelelő fix finanszírozott teljesítmény április 1-jétől 146 ezer forint/súlyszámról 150 ezer forint/súlyszámértékre nőtt. „Az ezt meghaladó teljesítmények kerülnek lebegtetett értéken elszámolásra” – állítják.

A több kevesebb?

Csiba szerint igaz, hogy a hetven százalékig ilyen a finanszírozás, viszont az e fölötti értéknél már csak hatvanhat ezer forintot adnak, „azaz összesen a 146 ezer forintról 120 ezer forintra csökkent a HBCS (Homogén Betegcsoport – bizonyos betegségcsoportok elszámolási pontrendszere szorzók alapján), miközben az úgynevezett előállítási költség 150 ezer forint.”

Hozzátette: a tárcának el kellene döntenie, hogy az adott pénzből mennyi kórházat lehet fenntartani, mert ha ugyanannyit akarnak, akkor – mint fogalmazott – „valamennyit kivéreztetik”.

„A kevesebb pénz azt jelenti, hogy hosszabbak lesznek a várólisták, romlik az ellátás színvonala, kevesebb lesz a dolgozó” – véli Csiba Gábor. Azaz: bár a sürgősségi feladatokban nem lesz probléma, de ami várhat, az valószínűleg várni is fog.

Veszélyben az ellátás

Az egyesület szerint nemcsak a hosszú várakozástól kell tartaniuk a betegeknek, hanem attól hogy egyáltalán lesz-e olyan intézmény, ahol ellátják majd őket. Júliustól ugyanis havonta 200 millió forinttal kapnak kevesebbet a szükségesnél a súlyponti kórházak, ami az ellátást veszélyezteti, ráadásul számításaik szerint az év végére több kórház csődbe mehet.

A kormány gazdasági takarékossági programjának keretében az egészségbiztosító keretéből összesen 28 milliárd forintot zároltak, tizenhármat a gyógyító kasszából, tizenötöt pedig a gyógyszerkeretből.

Április elsejétől új finanszírozási rend lépett életbe. Ennek lényege, hogy a sokat bírált teljesítményvolumen-korlátot (tvk) részben eltörölték. Meg nem szüntették, de a 2008-as szinten fagyasztották be, és fölötte úgynevezett lebegőpontokat vezettek be. Ez azt jelenti, hogy hiába lépheti túl egy intézmény a meghatározott teljesítménykorlátot, mivel a bevétel maximalizálása miatt valamennyi intézmény erre kényszerül, végeredményben a kvótán felüli ellátásokért nem jutnak több pénzhez. Sőt.

A remélt összeg felét kapták

Korábban a kórházi vezetők úgy számoltak, hogy ha az azonos betegségcsoport után járó támogatás (HBCS) csak százezer forint lesz, már akkor is közel nyolc százalékos bevételkiesést könyvelhetnek el az intézmények. A szakminiszter viszont még ennél is keményebbeket mondott: a már említett súlyszámot 65-68 ezer forintban állapította meg, és a járóbeteg-ellátásban is kevesebb mint a felét kapták a reméltnek.

Amikor az irányszámok kiderültek, a Magyar Kórházszövetség rendkívüli közgyűlést tartott. Ez után állásfoglalást adtak ki, amiben jelezték: „a várhatóan bekövetkező intézményi csődökért” nem tudnak felelősséget vállalni a kórházvezetők.

Össze fog omlani

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az FN-nek úgy fogalmazott: bár az újonnan alakult egyesület céljával teljesen egyetért, „szomorú, hogy nincsen klasszikus összefogás. Ha nem is azonos mértékben, de valamennyi egyetemet, területi intézményt és súlyponti kórházat érinti ez a gyalázat, közösen kellene fellépni”.

(Montázs: Rédley Tamás)

(Montázs: Rédley Tamás)

A kamara elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy össze fog omlani az ellátás. „Mi a kezdetektől fogva támogattuk a teljesítményvolumen-korlát eltörlését. Amikor erről szó volt, ígéretet kaptunk a minisztertől, hogy ha a lebegő finanszírozás százezer forint alá megy, azonnal leülünk újra tárgyalni.” Éger István azonban állítja: annak ellenére, hogy ennek csak a töredékében állapították meg a súlyszámot, a minisztérium még egyszer sem kezdeményezett megbeszéléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik