Tudomány zöldövezet

Veszélyben vannak a magyar borvidékek

A 21. század végére teljes egészében mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre – írja Buzási Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa a Másfélfokon. A szakember szerint az olaszrizling, a kadarka vagy a hárslevelű termelése sokkal bizonytalanabbá fog válni, a vörösborok esetében ugyanakkor megfelelő alkalmazkodás mellett akár a minőség és a versenyképesség javulására is számíthatunk.

A fogyasztóknak meg kell szokniuk, hogy az időjárási szélsőségek miatt nem várhatnak el konstans minőséget, ízélményt és mennyiséget a hazai borászoktól.

Az előrejelzések alapján a klímaváltozás miatt Magyarországon jelentős felmelegedést tapasztalunk majd, a csapadékeloszlás változékonysága, a lehulló csapadék intenzitása pedig növekedni fog. A folyamat komolyan befolyásolja majd a szőlőtermesztést, illetve az elkészült borok minőségét. Olyan ikonikus magyarországi szőlőfajták, mint az olaszrizling, a kadarka vagy a hárslevelű kifejezetten érzékenyek.

A klímamodellek alapján a század végére drámaian át fog alakulni a térség: szinte alig lesz olyan bortermelő vidéke Magyarországnak, ahol a 2000-es évek elejének éghajlati viszonyai fennmaradnak.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az ország egyik legdélebbi borrégióján, Szekszárdon keresztül jól bemutatható az éghajlati átalakulás borvidékekre gyakorolt hatása. A térségre jellemző, hogy az elmúlt bő négy évtizedhez képest sokszor változékonyabb csapadékeloszlással bír az országos átlaghoz képest, illetve déli fekvése miatt magasabb hőmérsékleti értékekkel is rendelkezik. Az átlagos csapadék és hőmérsékleti értékek anomáliája mellett a területre a jövőben intenzívebb aszályok is várnak.

Sőt, a borvidékre jellemző fajták érzékenysége is jelentős. Szerencsére nem mindegyik típus érintett egyenlő mértékben, a kékfrankosban például a termelők igen nagy potenciált látnak, éppen a klímaváltozás által okozott éghajlati hatásokkal szembeni viszonylagos ellenállóképessége miatt.

Buzási Attila szerint érdemes kiemelni, hogy a klímaváltozás nem egyenlő a felmelegedéssel, az extrém időjárási események gyakoriságának növekedése legalább ugyanakkora problémát jelent. Ahhoz, hogy az esetleges rövid távú hasznokat és előnyöket a század végére is megtarthassuk, komoly alkalmazkodásra lesz szükség – ilyen lehet a bortermelő területek áttelepítése.

(A teljes cikk a Másfélfokon olvasható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik