Közélet

Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Hatmilliárdos kockázatot vállalt Karácsony Gergely.

Legkorábban január végén írhatja alá a Lánchíd felújítására szóló szerződést a Budapesti Közlekedési Zrt. az A-Híd Zrt.-vel, amely nettó 18,7 milliárd forintos ajánlatával elnyerte a megbízást. A munkákat elméletileg február végén kezdhetnék meg, de a BKK közleménye e felől némi kétséget ébresztett, abban az állt, hogy „már csak a magyar kormány által ígért, de mind a mai napig meg nem kötött támogatási szerződés hiányzik, amely lehetővé tenné a felújítás megkezdését.” Ezzel arra a 6 milliárd forint költségvetési támogatásra utaltak, amelyet még az előző főpolgármester, Tarlós István idejében ígért meg a kormány, majd ezt a Karácsony Gergely vezette önkormányzatnak is megerősítették, tavaly októberben határozat formájában is.

Írásos megállapodás azonban nem jött létre hétfőig, amikor eredményt hirdetett a BKK a hídfelújításra kiírt, a hiányzó támogatási szerződésre tekintettel feltételes közbeszerzésről. Szerda reggeli cikkünkben részleteztük, hogyha nincs meg a fedezet a költségekre, akkor alkalmazható ez a módszer. Ha az eredményhirdetéskor sincs meg a fedezet, akkor más forrásból kell biztosítani, vagy a szerződés hatálybalépését feltételhez, ez esetben például a kormánnyal kötött írásos megállapodás teljesüléséhez kell kötni.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mint Wintermantel Zsolttól, a BKK igazgatóságának tagjától (korábbi fideszes újpesti polgármestertől) megtudtuk, ezekre a manőverekre már nincs szükség, a munka megkezdését nem hátráltathatja az állami támogatásról szóló írásos dokumentum hiánya. Elmondása szerint ugyanis a főpolgármester egy személyben hozott döntésével az utolsó pillanatban elhárította ezt az akadályt.

A hétfői napon Karácsony Gergely a rendkívüli jogrendben kapott felhatalmazásával élve a teljes kivitelezési összeget rendelkezésére bocsátotta a BKK-nak, módosítottuk a megvalósítási megállapodást, így a Lánchíd felújításának megkezdéséhez csupán az szükséges, hogy a nyertes vállalkozó aláírja a szerződést, felvonuljon és megkezdje a munkát

– foglalta össze Wintermantel.

A BKK kérdésünkre megerősítette, hogy a fővárosi önkormányzat a feladat megvalósításához szükséges teljes összeg, azaz 26,75 milliárd forint biztosítására vállalt kötelezettséget. „Ezt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2/2020-10-15/FKT határozatában foglalt azon kormányzati ígéretben bízva teszi, hogy a kivitelezési feladathoz a központi költségvetés a fővárosnak 6 milliárd forint támogatást biztosít” – áll a lapunknak küldött válaszban. Az önkormányzat azért választotta ezt a megoldást, vagyis teremtette elő a fedezetet, hogy mielőbb megkezdődhessen a híd felújítása – hangsúlyozta a BKK. Ez a lépés ugyanis azt jelenti, hogy a kivitelezési szerződés megkötéséhez nincs szükség a támogatási szerződés aláírására a kormánnyal, attól függetlenül munkához kezdhet az A-Híd.

Ezzel már harmadszor módosították a BKK és a fővárosi önkormányzat közötti, a Lánchíd rekonstrukciójáról szóló megvalósítási megállapodást. Belekerült, hogy a kivitelezés mielőbbi megkezdése érdekében „a feladatmegvalósításhoz szükséges teljes összegre kötelezettséget vállal” a főváros. „A fővárosi önkormányzat tudatában van annak, hogy a kormányzati ígéret nem teljesítése esetén ezen támogatás hiányában maga köteles a teljes költségigény biztosítására” – áll a mellékletben. Ezzel a módosítással, a fedezet megteremtésével viszont elérték, hogy a nyertes kivitelezővel kötendő szerződés hatályba léphessen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik