Élet-Stílus

A túl sok szabadidő boldogtalanná tesz

Ki hinné, hogy a túl kevés szabadságnál csak egy valami lehet megterhelőbb: a túl sok szabadság.

Tinédzsereket faggattak arról, mennyi szabadidejük van, és milyen boldogok. Az nem annyira meglepő, hogy akiknek kevés jut a kikapcsolódásból, gyakran érzik rosszul magukat, ám kiderült, hogy azok, akinek túl sok ideje marad magukra, sincsenek sokkal jobb helyzetben.

„Melyik a jobb: a túl kevés vagy a túl sok szabadidő? Ahhoz, hogy boldog légy, most is az arany középutat kell megtalálni” – javasolják a kutatók. Hiszen olyan társadalomban élünk, ahol az időn van a hangsúly: az időhiány, illetve az idő miatt ránk nehezedő nyomás miatt boldogtalanabbá válunk. Ugyanakkor a fogyasztói kultúra és a kényszeres vásárlás szintén befolyásolja közérzetünket, állapította meg Chris Manolis és James Roberts, az amerikai Xavier, illetve a Baylor Egyetem munkatársai.

A vágy az anyagi javak után örök elégedetlenséghez vezet: kiderült, hogy minél anyagiasabbak voltak a serdülők, és minél inkább hajlamosak voltak a kényszeres vásárlásra, annál kevésbé voltak boldogok. Ugyanakkor ha nem szenvedtek időhiánytól, az ellensúlyozta ezt az érzést bennük. Ezzel szemben azok, akiknek túl sok szabadideje maradt, jobban megérezték az anyagias szemlélet és a kényszeres vásárlás negatív hatásait. „Az értelmesen eltöltött, kiegyensúlyozott mennyiségű szabadidő nemcsak közvetlenül segíti, hogy jól érezzük magunkat, hanem a negatív hatásait is enyhíti annak, hogy ebben a fogyasztásközpontú társadalomban élünk” – tették hozzá a kutatók. A tanács egyébként túl mutat a tizenéveken, érdemes mindenkinek fontolóra venni, akik kiegyensúlyozottságra és boldogságra vágynak.

A szakértők 1329 középiskolás korú tinédzsert kérdeztek meg az Amerikai Egyesült Államok középnyugati részén, a tanulmány az Applied Research in Quality of Life című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik