Belföld

Megmaradhat a dolgozók éves szabadsága

A minisztériumi és szakszervezeti vezetők egyeztettek a Munka törvénykönyvéről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi terveivel ellentétben az új munka törvénykönyvében (Mt.) nem változik a munkavállalók éves rendes szabadsága – egyebek között ez derült ki azon az egyeztetésen, amelyet az Mt. tervezetéről kedden folytatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára három munkaadói és két munkavállalói szövetség képviselőjével.

Az egyeztetést követő közös sajtótájékoztatón a résztvevők mindegyike kiemelte, hogy ez volt az első, az új Mt.-ről szóló háromoldalú egyeztetés, amelyen a tervezet két fejezetét érintették, így az egyéni munkavállalói jogokról és a juttatásokról szólókat.

A szakszervezi vezetők ismertetése szerint a felek egyetértettek abban, hogy az Mt. módosítása nem eredményezheti a munkavállalók keresetének csökkenését.

Az MSZOSZ, az Autonómok és a SZEF elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy konföderációik képviselőit nem hívták meg a Nemzetgazdasági Minisztériumba a megbeszélésre; a három szövetség valódi háromoldalú megbeszéléseket, a tárgyalások folytatását követeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik