Élet-Stílus

Spiccorexia: evés helyett isznak a fiatalok

Hat tiniből egy azért koplal, hogy beleférjen a napi diétájába az alkoholból származó kalóriamennyiség.

A fiatal nők hajlamosak kihagyni étkezéseket, hogy több alkoholt fogyaszthassanak, figyelték meg tudósok. A tökéletes alak utáni kétségbeesett vágy odavezetett, hogy egy újabb étkezési zavar jelent meg, ami mértéktelen alkoholfogyasztással párosul. Ez a spiccorexiának fordítható (angolul drunkorexia) jelenség pesszimista becslések szerint akár több ezer iskolás korú lányt érinthet.

A Missouri Egyetem kutatócsoportja azt szerette volna tudni, milyen kapcsolat van az alkohollal való visszaélés és az étkezési rendellenességek között, ebbe beleértve a kalóriamegvonást, illetve a hashajtást is.

A vizsgálatban a diákok 16%-a arról számolt be, hogy napközben csökkenti a kalóriabevitelt, hogy így „spóroljon” az esti ivásra. Ennek oka egyrészt, hogy megelőzhessék a hízást, másrészt anyagi megfontolás: akinek üres a gyomra, hamarabb becsíp és kevesebb pénzt költ. Victoria Osborne, a szociális munka és közegészségügy adjunktusa kiemelte, milyen súlyos kognitív, viselkedésbeli és fizikai következményekkel járhat ez: „Megfosztani az agyat a megfelelő tápanyagoktól, és közben óriási mennyiségű alkoholt inni, nagyon veszélyes lehet. Együtt a kettő rövid- és hosszútávú kognitív problémákat, például koncentrációzavarokat okozhat, valamint nehézséget a tanulásban és a döntéshozásban.”

A válaszolók többsége – nem meglepő módon – nő volt. A szakember szerint ez azért is súlyos probléma, mert a nők nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a mértéktelen ivás által, ugyanis a szervezetük egészen máshogy bontja le az alkoholt, mint a férfiaké. Gyorsabban rosszul lesznek, illetve hamarabb károsodhatnak a létfontosságú szerveik.

Csak összehasonlításképpen: 1 dl sör 40 kalóriát, 1 dl minőségi fehérbor 80-94 kalóriát, a vörös 63-176 kalóriát, 1 dl tömény 213-247 kalóriát tartalmazhat. Ha megiszunk két gintonikot, ami kétszer 200 kalóriát jelent körülbelül, már le is tudtunk egy könnyű ebédet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik