Tudomány zöldövezet

Agresszív alga pusztítja a korallzátonyokat

Getty Images
Getty Images

A Scientific Reports tudományos folyóiratból kiderül, hogy egy különösen agresszív algafaj támadta meg a karibi korallok élőhelyét: a rozsdaszerű növény vastag bevonatot képez a zátonyokon, ahonnan a rossz időjárás vagy az emberi tevékenység következtében fellépő savasodás, betegségek, szennyezés és korallfehéredés miatt kipusztulnak a korallok. Így sokkal nehezebb a korallzátonyoknak helyreállniuk, hiszen nincs hely, amerre növekedhetnének – olvasható az EurekAlerten megjelent közleményben.

Az Oxfordi Egyetem és a Kalifornia Állami Egyetem kutatói az elmúlt években részletesen tanulmányozták ezeket az algalerakódásokat (peyssonnelid algal crusts, PAC) a Virgin-szigeteken, ahol az algák versenyeznek a helyért az egyre pusztuló korallokkal.

A megjelenő algák komoly károkat tesznek az egyébként is érzékeny ökoszisztémában.

Bryan Wilson, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy úgy tűnik, az algák lehetnek az ökológiai nyertesei ennek a változó világnak. Először az Irma és Maria hurrikánok okozta korallpusztulás után jelentek meg tömegesen az algaplakkok.

Miért baj ez? Egyrészt azért, mert a korallzátonyok a klímaváltozás hatásai miatt egyébként is fokozott veszélyben vannak, másrészt pedig azért, mert ha visszanőnének a pusztítások után, akkor sincs hova telepedniük. Ahhoz, hogy egy korallzátony újjáéledjen, a lebegő bébikoralloknak meg kell tudniuk kapaszkodni egy stabil felületen. A karibi területen ott szeretnek legszívesebben letelepedni, ahol egy számukra kedvező, barátságos algafaj nő. A Coralline algae egyfajta támpontot ad a korall-lárvának, olyan biokémiai jeleket bocsát ki, amelyek segítségével az odatalál, és meg tud telepedni.

Peter Edmunds A képen egy PAC-plakk látható

A káros és a barátságos alga is ugyanúgy nő a köveken, mégis, amíg az egyik taszítja a korallokat, a másik odavonzza őket. A kutatók azt találták, hogy a PAC-telepek olyan mikrobiális közösséget vonzanak, amelyek nem megfelelők a koralloknak. A szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség, hogy megállapítsák, pontosan mi az, ami ezekben az algákban annyira taszítja a letelepedni vágyó korall-lárvákat, de annyi már most biztos: a PAC korántsem tesz jót az egyébként is pusztuló korallzátonyoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik