Belföld

Nemzetközi megfigyelők 15-én

A tavaly október 23-i rendőri beavatkozás vizsgálatára létrejött Civil Jogász-bizottság (CJB) március 15-re Magyarországra hívja egy nemzetközi megfigyelőhálózat képviselőit – jelentette be Morvay Krisztina.

Mintegy 100-150 külföldi állampolgárt várunk Budapestre március 15-re, akik egy nemzetközi emberjogi megfigyelőhálózat tagjaiként figyelik az utcai eseményeket, kitüntetett figyelemmel az esetleges rendőri beavatkozásra – mondta Morvai Krisztina, a CJB társelnöke. A nemzetközi megfigyelők többek között Svájcból, Németországból, Amerikából és Ausztriából érkeznek. Az önkéntesek ötlete a svájci Kereszténydemokrata Párt főtitkárától származik, aki maga is Budapestre érkezik 15-én – tette hozzá.

Morvai Krisztina elmondta: „sok feladatuk van még”, így ad hoc bizottságként létrejött szervezetük március 15. után is folytatja működését, adományokból, alapítványként próbálják meg elérni azt, hogy „megvalósuljon egy civil kontroll a rendőrség felett”. A CJB másik társelnökével, Völgyesi Miklóssal – a Legfelsőbb Bíróság Büntető Kollégiumának volt tanácselnökével – közösen elmondták: levelet küldtek Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Bene László országos rendőrfőkapitánynak, amelyben a rendőrség és a kormány március 15-i tervei iránt érdeklődtek. A levelet elküldték tájékoztató jelleggel a köztársasági elnöknek is.

A CJB vezetői elsősorban arra várnak választ, hogy a rendőrség milyen tömegoszlatási módszerekre készül, és a kormány milyen beavatkozást tervez a nemzeti ünnepen. A CJB ad hoc bizottságként megállapította, hogy az október 23-i fővárosi zavargások fő felelőse a miniszterelnök és a kormány volt, és komoly jogsértések, „brutális rendőri beavatkozások történtek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik