Nagyvilág koronavírus

Tombol a járvány, nem hisznek Trumpnak

A koronavírus helyett a társadalom figyelme a George Floyd halálát követő tüntetéssorozat felé fordult.

Egyre több amerikai érzi úgy, hogy eltúlozzák a koronavírus jelentette fenyegetést, a járvánnyal kapcsolatban nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem. Ez derül ki a Pew közvélemény-kutató intézet felméréséből. Az MTI emlékeztet rá, a kutatás még az előtt készült, hogy főleg a nyugati, déli szövetségi államokban a járvány ismét fellángolt.

Csak az amerikaik 30 százaléka szerint rendelkezik Donald Trump pontos információkkal a járványról, miközben a közegészségügyi intézményeket 64 százalék tartotta hitelesnek. A republikánus érzelmű amerikaiak kevésbé bíznak az államban, a helyi kormányzatban és a sajtóban, a demokraták hívei között pedig alig akadt, aki hinne a Fehér Háznak. Csak 9 százalékuk  gondolja úgy, hogy az elnök jól kezeli a válságot.

A társadalom figyelme a járvány helyett a George Floyd halálát követő tüntetéssorozat felé fordult.

Közben több tagállam ismét szigorításokat vezetett be a járvány miatt. Texasban és Floridában felfüggesztették a gazdasági élet újraindítását, elrendelték az éttermek, bárok, alkoholt árusító  boltok bezárását. Kansas kormányzója bejelentette, rendeletet ír alá a szájmaszkok kötelező viseléséről közterületeken.

Mivel New York városában is megugrott a fertőzöttek száma, a polgármester közölte: elhalasztják az éttermek belső tereinek megnyitását. Itt hétfőn kezdődött a gazdaság és a mindennapi élet újraindításának harmadik szakasza, e az állam kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn sürgette Donald Trumpot, hogy adjon ki rendeletet a kötelező szájmaszkviselésről.

Sajátjai adnának Trumpra maszkot

A floridai Jacksonville-ben Lenny Curry polgármester jelezte: a a republikánusok elnökjelölt-állító konvenciójára kötelezővé tenné a szájmaszk viselését. A témáról vita robbant ki, Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője is kiáltt a maszkviselés mellett. Hangsúlyozta, hogy

nem szabad, hogy stigmát jelentsen a maszkok viselése, arcunk elfedése nem önmagunk, hanem mások védelméről szól.

Több republikánus szenátor fel is szólította az elnököt, hogy hordjon maszkot. Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője erre azt válaszolta, a szájmaszk viselése Donald Trump szerint „személyes döntés”, de az elnök arra bátorítja az amerikaiakat, hogy „a saját biztonságukat leginkább garantáló döntést” hozzanak.

Hétfőn este Georgia állam kormányzója két rendeletet írt alá: az egyik augusztus 11-ig kiterjeszti az egészségügyi szükségállapotot, a másik meghosszabbítja a fizikai távolságtartásra vonatkozó eddigi szabályokat, az 50 főnél nagyobb létszámú összejövetelek tiltását, szigorítja az általános és középiskolák járvány idején történő működtetésének szabályait.

Arizona kormányzója is rendeletet hozott a gazdasági nyitás átmeneti, de legalább egy hónapig tartó felfüggesztéséről. Az államban keddtől bezárják a bárokat, éttermeket, fitnesztermeket és mozikat. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő esti adatai szerint egyetlen nap alatt több mint 42 ezer új  fertőzést diagnosztizáltak, ezzel csaknem 2,6 millióra emelkedett a fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma meghaladja a 126 ezret.

Már Trump is elismeri, hogy vesztésre áll
Komoly bajban van Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampánya. A republikánusok egyre idegesebbek.

Kiemelt kép: MTI/AP/Alex Brandon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik