Belföld

A Parmalat újra a milánói tőzsdén

Az olasz Parmalat élelmiszeripari vállalat csütörtökön megháromszorozta bevezető árát a milánói értéktőzsdén.

Délelőtt a Parmalat újonnan visszavezetett részvénye 3,02 euró volt, az egy eurós, névértéken történt bevezető ár helyett, igaz, elmaradt a tőzsde által megállapított, 3,15 eurós referenciaártól, amelyet a nyitás előtti, nem hivatalos forgalomban kialakult értékek alapján állapítottak meg előrejelzés-szerűen, habár szerdán a nem hivatalos forgalmat csak 2,90 eurón végezte.

Jelenleg a Parmalat piaci értéke 4,8 milliárd euró, az 1,6 milliárd eurós visszavezetési ár helyett. A milánói tőzsdehatóság engedélyét azután kapta meg a Parmalat, hogy a vállalat hitelezői beleegyeztek az élelmiszeripari cég összesen 20 milliárd eurós adósságának új részvényekre való cseréjéről. Ennek keretében adták ki az új részvényeket.

A 2003. decemberi összeomlása és részvényeinek kivezetése óta a Parmalat nyereséges kulcstevékenységeire karcsúsodott, még harminc országban van jelen, és továbbra is élen jár a világpiacon tartós tejből. Ugyanakkor 13,1 milliárd eurót követel régebbi pénzügyi partnereitől – amelyek közül többen a részvényesei a korábbi, 12 milliárd euróig terjedt cégmentő adósság-részvény csere nyomán -, és további 7,46 milliárd euróért perli azokat a bankokat, amelyek kölcsönügyleteket intéztek a számára a csődöt megelőző hónapokban.

Kedden a legnagyobb olasz frisstej-forgalmazó, a Granarolo volt az első, amely nyíltan megerősítette, hogy megvenné a Parmalatot. Az olasz kormány már korábban jelezte, hogy “olasz megoldást” támogat, ha felvásárlásra kerülne sor. Piaci hírek szerint érdeklődik a francia Lactalis is, amely a nagyságra második sajtgyártó Olaszországban, és a svájci Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata.

A Parmalat részvényeivel 2003. decemberben szüntették meg a kereskedést a milánói tőzsdén, miután kiderült, hogy a cég könyvelésében hatalmas hiány mutatkozik. Ennek nyomán robbant ki az utóbbi évtized legnagyobb cégbotránya Olaszországban. A Parmalat akkor közel 14,5 milliárd eurós adósságot ismert el, majd csődöt jelentett.

A vizsgálatok szerint évek óta meghamisították a mérlegadatokat, és a befektetőket félrevezető csalássorozatban bankok és könyvvizsgáló cégek is közreműködtek, egyebek közt a Bank of America, a Deloitte, a Grant Thornton olaszországi érdekeltsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik