Belföld

Csepel válaszolt Demszkynek

A csepeli polgármester, Tóth János megdöbbent azon, hogy hosszas levelezésük után Demszky Gábor főpolgármester csak a médiából értesül a sziget-csúcs eladásáról, valamint kijelentette, hogy az eladás törvényszerű volt, a fővárosnak pedig nincs köze hozzá.

Demszky Gábor főpolgármester október 7-én, pénteken felszólította Csepel Önkormányzatát, részletes tájékoztatást kérve a sziget-csúcsi 11 milliárd forintos ingatlan eladásról, mert megfogalmazása szerint jogszabályba ütközhet a döntés, valamint feltételezése szerint a fővárosnak tervezési, fejlesztési terveire nézve ez jelentős érdeksérelemmel járhat – adta hírül a Népszabadság október 8-i számában.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csepel önkormányzata közel 11 milliárd forintért adta el a Fadesa – spanyol érdekeltségű cégnek a sziget-csúcsi önkormányzati tulajdonban lévő területet. Írásunkban megszólaltattuk Kocsis János városszociológust, aki kérdésünkre elmondta, hogy ez a lépés valóban nagyban befolyásolhatja a városrendezési és fejlesztési terveket, ám mivel a terület az önkormányzaté volt, így annak eladásába és hasznosításába a fővárosnak nincs beleszólása, bármennyire is fontos ez a terület városrendezési szempontból.

Demszky levelére adott válaszában Tóth Mihály, XXI. kerületi polgármester sajnálkozással és megdöbbenéssel vette tudomásul a főpolgármester észrevételeit.  Demszky ugyanis azt írta, csak a médiából értesült az esetről, holott ő már áprilisban írásban értesítette az eladási szándékról. Erre nem érkezett ugyan válasz, de a július 29-én nyilvánosságra hozott pályázatot megküldték a fővárosnak is, és a későbbiekben is többször küldtek tájékoztatást a fejleményekről. Tóth Mihály válaszlevelének első öt pontjában részletezi a főváros és az önkormányzat levelezését, melyekhez a dokumentumokat is csatolta.

A csepeli polgármester szakértőkkel folytatott konzultációja után levelében kijelenti: „a Csepeli Önkormányzat Képviselő-testületének döntése megfelel a törvényeknek, tehát nem jogszabálysértő”. Az okozott érdeksérelemmel kapcsolatban pedig azzal vág vissza, hogy az elmúlt 15 évben Csepelt is érték ilyen sérelmek: a főpolgármester ígéretei megmaradtak ígéretnek, így hát eladták az érintett területet, mert úgy látták, a csepelieknek maguknak kell kezébe venni sorsukat a fejlesztésekkel kapcsolatban – olvasható a főpolgármesterhez intézett válaszlevélben.

Tóth Mihály a levél utolsó, 8. pontja szerint arra kíváncsi, hogy a főpolgármester mikor ad választ augusztus 5-én kelt levelére, „amelyben a Központi Szennyvíztisztítóhoz kapcsolódó Gerincút megépítését és a kisajátítással érintett, kiszolgáltatott csepeli családok érdekében, kálváriájuk megszüntetéséért” fordult Demszkyhez, „együttműködésre számítva”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik