Orrunk rendkívül összetett testrész, amely nemcsak a légzés, hanem a szaglás miatt is fontos. Utóbbi a vegyi érzékelés legösszetettebb módja, így a folyamatot rengeteg tényező irányítja. Az irritáló vegyületek észlelésére például külön sejtek fejlődtek ki, melyek képesek gyorsan figyelmeztető jelzéseket küldeni az agynak.
Thomas Finger, a Denveri Coloradói Egyetem munkatársának 2008-as kutatása szerint ezek a sejtek egyfajta légminőség-ellenőrző szerepet töltenek be. Mivel az érzékelők számos tengeri gerincesnél és feltételezhetően minden emlősnél megtalálhatóak, a rendszer az evolúció korai szakaszában fejlődhetett ki. Az embereknél a sejtek valószínűleg a nagy arányban jelen lévő irritáló anyagokat észlelik.
A szagok aztán különböző reakciókat válthatnak ki, így zihálást, köhögést, öklendezést vagy akár hányingert is. Maga a hányás, illetve annak előjelei egy védelmi folyamat részei. A szervezet ezzel akarja megakadályozni, hogy a tápcsatornába nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálék, mérgező anyag, illetve veszélyes kórokozók kerüljenek.
Mivel a szaglás és az ízlelés szorosan összefonódik, illetve a szaglórendszer nem mindig tudja megállapítani, hogy a szag a szervezetből vagy kívülről jön, a veszélyesnek érzékelt szagok beindíthatják a hányás védelmi mechanizmusait.
Az ürülék például káros mikroorganizmusokat tartalmazhat, így a szag hatására szervezetünk fenyegetést észlel. A szakértők úgy vélik, hogy egyes szagokra akár ösztönösen is érzékenyek lehetünk, a legtöbb esetben viszont eltanuljuk, hogy mely szagoktól kell tartanunk.
Általában minél erősebb a szaghatás, annál jelentősebb rosszullét jelentkezik.
Furcsa módon azonban nemcsak a veszélyesnek tűnő szagok válthatnak ki émelygést, sokan például a parfümök illatától is hányingert kaphatnak. Patricia Bulsing, a Holland Tudományos Kutatási Központ szakértőjének 2009-es tanulmánya alapján ezt az okozza, hogy az érintett személyek agya a szagokat gyorsabban és alaposabban dolgozza fel, ezzel pedig adott esetben téves vészjelzések is létrejöhetnek.
Kiemelt fotó: iStock