Belföld

Nő a kivégzések száma

Az Amnesty International jelentése szerint tavaly közel 4000 embert végeztek ki világszerte. Huszonöt éve nem volt ilyen magas ez a szám, ám a szervezet szerint ez csupán a jéghegy csúcsa.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet jelentése szerint tavaly 25 országban összesen mintegy 4000 embert végeztek ki, és 64 országban további 7395 személyt ítéltek halálra világszerte, ám a valóság ennél is sokkal riasztóbb lehet, sok országban ugyanis titokban hajtják végre a legsúlyosabb büntetést.

A szervezet által összeállított listát toronymagasan Kína vezeti, ahol 2004-ben hivatalosan 3400 embert végeztek ki. Az ázsiai országban azonban ez a szám belső források szerint tízezer körül lehet. Iránban legalább 159, Vietnámban 64 személyt, míg az Amerikai Egyesült Államokban – a 2003-as 65-tel szemben – tavaly 59 embert végeztek ki.

A halálbüntetések éves világstatisztikájának nyilvánosságra hozatalakor az AI felhívta az ENSZ éppen Genfben ülésező Emberi Jogi Bizottságát, hogy ítélje el a halálbüntetést, mert az alapvető emberi jogokat sért.


Aggodalomra ad okot – jegyzi meg a szervezet, hogy a kivégzettek többségét nem tisztességes eljárásban ítélték el: sokukon kínzás útján megszerzett bizonyítékok alapján hajtják végre az ítéletet.

A növekvő számú végrehajtott ítélet ellenére a halálbüntetés eltörlésének ügye ugyanakkor előbbre jutott az elmúlt évben. 2004-ben öt ország – Bhután, Görögország, Szamoa, Szenegál és Törökország – törölte el a halálbüntetést minden bűncselekményre kiterjedően. Az év végére így összesen már 120 országban törölték el ezt a büntetési formát jogilag vagy a gyakorlatban.

Az AI üdvözli több ország azon rendelkezését, hogy alkotmányos szabályokban mondták ki a halálbüntetés tilalmát. A kedden nyilvánosságra hozott összegzésében a szervezet megemlíti például, hogy Törökország 2004-ben alkotmányában tiltotta meg a halálbüntetést, akárcsak Belgium ez év februárjában. Más országok, többek között Írország és Türkmenisztán, ugyancsak hasonló tilalmat vezettek be.

Az Amnesty International ugyanakkor még mindig aggódik, hogy egyes országokban továbbra is bevett gyakorlat a gyermekek kivégzése. Iránban legalább három gyermeket végeztek ki 2004-ben, így az ország több általa ratifikált egyezményben vállalt kötelezettségét is megszegte. Kína annak ellenére kivégzett egy fiatal férfit, hogy felmerült: a bűncselekmény elkövetésekor fiatalkorú lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik