Élet-Stílus

Megdöbbentő, mennyi bajt okozhat a kialvatlanság (x)

Az alváshiány a menedzsereket, a vállalkozókat és a vezetőket nagy mértékben érinti, a túl sok munka gyakran a társadalmi státusz egyfajta kifejeződése: „Tele vagyok munkával, vagyis nélkülözhetetlen vagyok!” Pedig vezető munkakörben nagyon is fontos lenne az alvás, mert annak hiánya rontja a munkahelyi teljesítményt, beteggé tehet és kiégéshez vezethet.

Az alváshiány a menedzsereket, a vállalkozókat és a vezetőket nagy mértékben érinti, a túl sok munka gyakran a társadalmi státusz egyfajta kifejeződése: „Tele vagyok munkával, vagyis nélkülözhetetlen vagyok!” Pedig vezető munkakörben nagyon is fontos lenne az alvás, mert annak hiánya rontja a munkahelyi teljesítményt, beteggé tehet és kiégéshez vezethet.

Minden felnőttnek 7 órát kellene aludnia

A legmodernebb kutatások ma már egyértelműen kimondják, hogy egy felnőtt embernek átlagosan legalább 7 órát kell aludnia naponta. Ráadásul az alvás hiánya hosszú távon nem tesz jót az egészségnek, növeli a későbbi mentális betegségek, például az időskori elbutulás kialakulásának kockázatát. De ha csak rövid távon gondolkodunk, akkor is láthatjuk, hogy ha nem alszunk eleget, feszültebbek leszünk, többet eszünk és könnyebben meghízunk, romlik a munkahelyi teljesítőképességünk és instabillá válhatunk.

Róbert félálomban is racionalizált

Róbert topmenedzserként dolgozik egy multinál, ám a főnöke nemrég kényszerszabadságra küldte. Róbert a kevés alvástól túlzottan feszültté vált, minden apróságra ugrott, a legkisebb hibáért is ingerülten beszélt a kollégáival, egy idő után összekeverte a dolgokat, és nem készült el határidőre a feladataival. A férfi 10 éve dolgozik a cégnél, és az egyik legmegbízhatóbb munkatárs, ám az utóbbi időben a korábbinál több feladatot kapott, amin gyakran éjszaka is gondolkodott. Éjjel folyton az járt a fejében, hogyan racionalizálhatná, tehetné hatékonyabbá a munkát. Rengeteg ötlete volt, ám emiatt általában 3-4 óránál többet nem tudott aludni. A kreatív éjszakai gondolatainak napközben nem látta a hasznát, mert dekoncentrált lett, nyoma sem maradt korábbi összeszedettségének, ami egy idő után komolyan a munka rovására ment.

A főnök jó tanácsot adott

A főnöke szabadságra küldte, és azt javasolta neki, hogy próbáljon meg minél többet pihenni és aludni. Azt is mondta, hogy próbálja ki a Sedacur fortét, ami három gyógynövény (valeriána, komló és citromfű) hatóanyagait tartalmazó gyógyszer. Nappal nyugtat, éjszaka pedig altat. A főnök elmesélte Róbertnek, hogy egy ideje ő is szedi a Sedacur fortét, amire azért esett a választása, mert vény nélkül kapható a patikában, hozzászokástól, függőségtől nem kell tartani, és nem befolyásolja az autóvezetést. Ugyanakkor a szedése mellett napközben is jól tud koncentrálni. Fogadásokon sem okoz problémát, ha pezsgővel kínálják, mert a Sedacur forte nem erősíti fel az alkohol hatását. Róbert megfogadta a főnöke tanácsát, és esténként bevette a Sedacur fortét. Több cikket és tanulmányt is elolvasott arról, hogy milyen fontos az alvás, milyen betegségeket okozhat a hiánya, és megfogadta, nemcsak a munkát szervezi át és teszi hatékonyabbá, hanem a saját életében is rendet rak, amiben helyet szorít a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak.

Vény nélkül kapható gyógyszer

 

Az alváshiány negatív hatásai:

– elveszítjük a motivációt

– gyengül a felelős döntésre való képességünk

– romlik a memória

– másfél órával kevesebb alvás 30 százalékkal rontja a munkahelyi teljesítményt

– a munkahelyi és közúti balesetek 24 százaléka kialvatlanság miatt következik be

– másfélszer akkora eséllyel leszünk hátfájósak, ha keveset alszunk

– A WHO szerint 2020-ra betegszabadságok fő oka valamilyen mentális betegség lesz, mint amilyen például az alvászavar

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik