Tudomány

Felrobbant egy vécé az űrben

Egy elromlott vécé miatt áll a bál a Nemzetközi Űrállomáson - legalább is az oroszok ezt állítják. Állítólag az állomás amerikai részében jelentkezett a probléma, az űrhajósoknak pedig mikrogravitációs környezetben törölközőkkel kellett elkapkodniuk a világűrben igencsak fontos nyersanyagnak számító vizet. Bár apróságnak tűnhet, a probléma jól mutatja a jelenlegi orosz-amerikai kapcsolatokat nemcsak a Földön, de a világűrben is.

Egyre éleződik az oroszok és az amerikaiak közötti helyzet a világűrben is, ami nem feltétlenül tesz jót a tudományos kutatásoknak. Az első konfliktusforrás a pár hónapja megjelenő lyuk volt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, amelyről később kiderült, hogy belülről okozták, és nem egy kósza űrszemét vagy meteordarab találta el az építményt – legalább is az orosz kozmonauták szerint. Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev kívülről is megvizsgálta a repedést, és mintákat is begyűjtöttek a lyuknál. Néhány nappal később Prokopjev két űrhajóssal visszatért a Földre.

Az orosz kozmonauta hazaérkezése után egy sajtótájékoztatón azt mondta, egyértelmű, hogy a sérülést belülről okozták. Mikor Prokopjevet arról kérdezték, hogy a lyuk kialakulhatott egy, az űrben végzett fúrás során, megvédte kollégáit. A kozmonauta szerint az ISS legénysége profi, nem szabad feltételezni, hogy a csapat ilyen hibát vétett volna.

Ennek a konfliktusnak az újabb felvonása lehet a felrobbant vécé esete: az Orosz Űrügynökséghez közel álló forrás állítólag a Sputnik Newsnak azt mondta, hogy az ISS amerikai szektorában található egyik vécé meghibásodott, szivárogni kezdett, és majdnem 10 liternyi folyadékot (nagyrészt vizet) engedve ki, amit

az űrhajósoknak törölközőkkel kellett összefogdosni a mikrogravitációs környezetben.

A baj ezzel nem az, hogy úgy kellett kergetni a vízbuborékokat, sokkal inkább az, hogy a víz kifejezetten értékes erőforrás a világűrben, így az ISS-en is: a fenntarthatóság és hatékonyság érdekében a vizeletet, az izzadtságot és a mosakodáshoz használt vizet is újrahasznosítják.

A véletlen pazarlás tehát az oroszok szerint az amerikaiak hibája, a NASA viszont nem mutogat ujjal, és apró szivárgásnak nevezi a problémát. Az űrügynökség szerint a Vizeletátviteli Rendszer (Urine Transfer System , UTS) felszerelése közben történt a hiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik